Annons
Debatt

Sju förlorade år med (S)Löfven

Debatt av Anna Tenje (M).
Publicerad 16 april 2021 • Uppdaterad 24 april 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I går presenterade regeringen sin vårproposition och vårändringsbudget. Jag skulle ljuga om jag sa att jag hade stora förhoppningar. Känslan av att den här regeringen är trött, långsam och saknar idéer är påtaglig.

Vi står inför stora utmaningar i Sverige och måste samtidigt som vi gör en omstart efter pandemin orka med att lösa vår tids stora samhällsproblem. Mer än någonsin behöver vi en politik för att vända utvecklingen, genom att pressa tillbaka arbetslösheten, bekämpa kriminaliteten och förbättra integrationen.

Annons

Stefan Löfven sa en gång: ”utvärdera mig på jobben” samtidigt som han utlovade att Sverige skulle få EU:s LÄGSTA arbetslöshet. Så låt oss ta honom på orden och utvärdera statsministern på jobben:

• Arbetslösheten har ökat mest i hela EU sedan Stefan Löfven blev statsminister. I stället för lägst arbetslöshet i EU har det blivit nästan högst. Aldrig förr har så många varit långtidsarbetslösa. Det drabbar både den som inte har ett jobb att gå till och skattebetalarna som får betala för det. Arbetslösheten kommer att tränga undan välfärden.

Vid flera tillfällen har Stefan Löfven även gjort vällovliga utfästelser för att knäcka gängbrottsligheten och öka tryggheten. Hur långt har vi kommit här?

• Under Löfvens tid som statsminister har otryggheten ökat på alla håll i landet och kriminaliteten har blivit grövre. Barn utsätts får rån och våldet ökar samtidigt som vi har brist på poliser i hela Sverige. Nästan varannan ung kvinna känner sig otrygg om kvällen i det egna kvarteret.

Under Stefan Löfvens tid som statsminister har vi fått många olika bud kring integrationen. Att vi misslyckats är dock uppenbart:

Varannan invandrare är inte självförsörjande. Det är kostsamt och skapar stora problem. Många barn växer upp i familjer där föräldrarna aldrig går till jobbet och det förstärker utanförskapet.

Trots att utvecklingen går åt fel håll verkar dock finansminister Magdalena Andersson (S) rätt nöjd. Arbetslösheten löper amok och samtidigt fortsätter regeringen med samma dåliga politik och presenterar inga lösningar på Sveriges stora problem.

Moderaterna är tydliga i sin kritik över vad som behöver göras:

• Krisstöden behöver nå ut till de många företag som idag står och väger– regeringen presenterar ingen strategi för det.

• Slopa EU:s sämsta jobbpolitik: Regeringen fortsätter att satsa på extratjänster, där utvärderingar visar att mindre än fem procent får jobb – kostnaden per jobb är 8 miljoner kronor. Satsningar på SFI är inte kopplade till kravställande – det behövs istället en utbildningsplikt och språkkrav som fungerar. Dessutom måste det bli mer lönsamt att arbeta.

Annons

Men mest provocerande med vårproppen är att tryggheten är fortsatt lågprioriterad. Regeringen satsar NOLL kronor till polisen Nämnden för hemslöjd får däremot ökade anslag. Den särskilda lönesatsningen på polisen tar slut i år och regeringen aviserar ingen förlängning.

Moderaterna har politik för att vända utvecklingen: Pressa tillbaka arbetslösheten genom bidragstak och sänkt skatt på arbete. Bekämpa kriminaliteten genom bl.a. fler poliser, bättre möjligheter att avlyssna gängen och dubbla straff för gängkriminella. Och förbättra integrationen – med skärpta krav på att lära sig svenska och bättre drivkrafter till arbete.

Sju förlorade år lär bli åtta men 2022 står vi redo att ta ansvar och lösa vår tids stora samhällsproblem.

Anna Tenje
Annons
Annons
Annons
Annons