Annons

Sju personer avsäger sig uppdragen och lämnar

Växjö • Publicerad 18 december 2019
Foto: Thea Karlsson

Det har avslöjats att ledningen i Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA som är en fackliga organisationen för akademiker anställda i Svenska kyrkan, har anklagats för slöseri med medlemspengar. Det handlar bland annat om dyra hotellboenden, dyra utlandsresor och dyr representation med alkohol.

Nu väljer sju representanter för Kyrkans akademikerförbunds krets i Växjö att lämna sina uppdrag och säga upp medlemskapen i förbundet. Det är Johanna Broselid, ledamot och tidigare ordförande Växjökretsens styrelse, Emmerly Hidling, vice ordförande Växjökretsens styrelse, Jonas Johansson, ledamot Växjökretsens styrelse, Erik Keijser, sekreterare Växjökretsens styrelse, Gustav Lundborg, tidigare ledamot Växjökretsens styrelse, sammankallande i kretsens valberedning, Stefan Sundelin, ledamot Växjökretsens styrelse, Linda Wennerholm, ledamot Växjökretsens styrelse.

Annons

I en debattartikel i Kyrkans Tidning skriver de att fackligt arbete behövs mer än någonsin och att förutsättningarna att vara kyrka, och att arbeta i kyrkan, är under förändring och därför under omförhandling, vilket är en stor uppgift.

”Den nuvarande ledningen i KyrkA är inte mogen den uppgiften. När vi har bett förbundet om hjälp för att kunna ta vårt ansvar inför medlemmarna har vi möts med nedlåtenhet och tystnad. När vi har gjort tydligt att vi tillsammans med andra kretsar vill att den rådande krisen i förbundet hanteras med ödmjukhet och handlingskraft, har vi mötts med hot”, skriver de sju representanterna i en debattartikel i Kyrkans Tidning.

De menar att de inte kan underkasta sig en organisation som behandlar människor på detta sätt och ”genom sin ovarsamhet också gör kyrkan allvarlig skada”.

Läs Bror Holms, förbundsordförande Kyrkans akademikerförbund, svar på kritiken här.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons