Annons

Sjuksköterska erbjöds 64 000 kronor i Växjö

Växjö • Publicerad 4 maj 2019
.
.Foto: Region Kronoberg

Tidigare i april fick en IVA-sjuksköterska på ett sjukhus utanför Kronobergs län ett jobberbjudande på intensivvårdsavdelningen på Växjö och Ljungby lasarett under sommaren. I ett inlägg på en stor grupp på Facebook berättar kvinnan att hon kontaktades av en rekryterare som fått i uppdrag att rädda sommaren bemanningsmässigt. För en månads arbete erbjöds hon 64 000 kronor.

Inlägget har skapat en stor debatt och i kommentarsfältet är många förundrade över lönenivån. Kvinnan tycker att det är märkligt att regioner helt plötsligt kan betala så höga löner och att hon har fått erbjudandet trots att personal på intensivvårdsavdelningen i Ljungby har fått besked om att sommaren är löst.

Annons

VXOnews har varit i kontakt med Pontus Juhlin, HR-chef för hälso- och sjukvården i Region Kronoberg. Han menar att en snittlön ligger på mellan 30- och 45 000 kronor. Pontus Juhlin har kontrollerat och har inga uppgifter på att regionen och de egna rekryterarna har erbjudit någon IVA-sjuksköterska 64 000 kronor för en månads arbete.

– Det måste vara något hyrbolag som erbjudit en sådan lön. De får själva sätta lönerna för deras hyrpersonal. Det kan vara så att de har satt en hög lön, som de själva inte tjänar på, för att klara bemanningen. Men jag vet inte, säger Pontus Juhlin till VXOnews.

Region Kronoberg har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor till i sommar och enligt prognosen kommer de inte få tag på så många som behövs för att klara av sommarbemanningen. Deltidsanställda har möjlighet att gå upp till heltid under sommarmånaderna och för de som arbetar heltid finns möjlighet att skjuta på sin semester mot att denne får en hög ersättning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons