Annons

Sjuksköterska i Växjö prisas

Växjö • Publicerad 6 februari 2020
Foto: Emelie Otterbeck

Elisabeth Einarsson Åberg på kirurgkliniken i Växjö har fått ta emot pris av kronprinsessan Victoria. Hon har utsetts till årets kontaktsjuksköterska i cancervården i den södra sjukvårdsregionen.

– Det kändes ju fantastiskt att få vara med om en sådan här dag. Kronprinsessan Victoria höll ett väldigt fint tal innan prisutdelningen. Jag märkte att hon var så engagerad i cancerutvecklingen, säger Elisabeth Einarsson Åberg.

Annons

Motiveringen lyder: Elisabeth har stenkoll på alla patienter, finns alltid tillgänglig och ringer upp och kontrollerar hur det går om patienterna inte själva hör av sig. Hon är väldigt lyhörd för patienters och anhörigas behov på ett sätt som läkarna oftast inte lyckas med. Hon skänker trygghet och stärker både patienters och anhörigas ställning gentemot vården under en kritisk tid! När sjukhusets egna utredningsresurser brister lyckas hon alltid hitta en snabbare undersökningstid i någon av grannregionerna. Elisabeth har varit med i hela utvecklingen av kontaktsjuksköterskerollen i Växjö. De flesta arbetsrutiner har hon själv arbetat fram under åren. Hon är inte bara kontaktsjuksköterska utan är på eget initiativ även huvudkoordinator för SVF-utredningarna och letar upp den snabbaste utredningstiden för patienterna. När någon läkare är frånvarande ser hon till att en kollega övertar ansvaret så ingenting blir liggande. Elisabeth är en klippa som vi inte skulle klara oss utan!

Kontaktsjuksköterskor är vårdkontakter för cancersjuka och stöttar och hjälper patienten. De skapar tillgänglighet, kontinuitet och trygghet och stärker patientens och de närståendes möjlighet att vara delaktig i patientens vård.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons