Annons
Debatt

”Sjungom studentens lyckliga dar… och den ljusnande framtid är vår”

Insändare av Malin Lauber (S), kommunalråd i Växjö.
Växjö • Publicerad 13 juni 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Smålandsposten

Grattis till alla studenter som slutar gymnasiet under veckan. Det var längesedan framtiden var så ljus för den som tar studenten. Arbetsmarknaden är stark, Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad i åldersgruppen 20-64 år och landets högskolor och universitet är rustade för att ta emot nya studenter. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har byggt ut antalet högskoleplatser i hela landet. Regeringen har även höjt studiemedlet för såväl gymnasiestuderande som bidragsdelen för dem som studerar på högskola och universitet med 200 respektive 300 kronor per månad.

För oss socialdemokrater är det självklart att satsa på utbildning och ett utbildningssystem som gör att människor med olika ekonomiska förutsättningar kan utbilda sig. Det gynnar både den enskilde och samhället.

Annons

Utbildning börjar tidigt och ju tidigare vi kan ge våra barn och ungdomar möjlighet att få rätt förutsättningar desto större chans har de att lyckas. Därför har socialdemokraterna i Växjö under flera år prioriterat barnen och skolan i den kommunala budgeten. Det gör vi självklart även i vårt budgetförslag för 2019. Vi vill bland annat satsa på mindre klasser, tidiga insatser och en resursfördelning som gör skolan mer jämlik. Lärare och skolledare är skolans viktigaste resurs och måste ges de förutsättningar de behöver för att kunna utföra sitt arbete. Alla elever ska gå i skolan på samma villkor och inga barns skolgång ska begränsas av föräldrarnas ekonomi. Därför måste skolan vara helt avgiftsfri.

Vi har höga ambitionsnivåer när det gäller välfärden för såväl våra barn och unga som för våra äldre. Växjö kommun har fått stora tillskott till välfärden i form av statsbidrag från regeringen. Kommunen får 79 miljoner generella statsbidrag 2018 och totalt under mandatperioden214,6 miljoner. Trots detta föreslår vi ett ökat skatteuttaget med 38 öre för att kunna säkerställa en trygg välfärd. Det ger kommunen 76 miljoner extra som vi vill investera i välfärden. Växjö kommun behöver ha en långsiktig finansiering som håller över tid. Våra barn och äldre ska helt enkelt få det bättre. Barnen ska få det de behöver för att klara skolan och våra äldre ska vara trygga hemma eller på boendet de bor på. Vi socialdemokrater tror att vi bygger ett starkare Sverige och Växjö tillsammans.

Alla ni ungdomar som tar studenten eller ni som slutar nian. Jag hoppas att ni vilar lite i sommar men att ni sedan tar tag i era framtidsplaner och drömmar. Ni har många möjligheter och chanser att göra det ni tror på. Var inte rädd för att du ska välja fel väg. Livet har större fantasi än du och plötsligt är du inne på en annan stig än den du tänkt och den kan vara minst lika bra. Framtiden tillhör er!

Malin Lauber (S), kommunalråd

VILL DU SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? Maila din text till tips@vxonews.se

Annons
Annons
Annons
Annons