Annons

Skärpta regionala rekommendationer i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 7 maj 2021
Christian Romin Blomkvist
Christian Romin BlomkvistFoto: Alexander Hall

Smittskyddsläkare Christian Blomkvist inför fler regionala rekommendationerna i Kronoberg. De gäller från och med idag, den 7 maj och maj månad ut.

– Största fokuset är att minska antalet kontakter vi har. Vi måste få ner antalet kontakter och få ner smittspridningen, säger Christian Blomkvist.

Annons

Han rekommenderar att alla verkligen begränsar sina nära kontakter utanför arbetsplatser och skola genom att endast umgås med de personer som man normalt träffar, som familj och några få vänner. Allmänheten ska inte anordna eller delta i arrangemang och aktiviteter där människor samlas, som fester och liknande socialt umgänge.

Arbetsgivare ska se över så att alla som kan arbeta hemifrån ges möjlighet att göra det och kommunerna ska hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, med undantag för idrotts-, fritids- och kulturverksamhet för barn.

Christian Blomkvist rekommenderar att vuxna inte ska träna tillsammans i grupp inomhus, att man ska handla ensam och besöka butiker på tider då det inte är trängsel och att munskydd ska övervägs på arbetsplatser där fall av covid-19 konstaterats.

Han rekommenderar också att kommunerna ska avvakta med att låta barn och ungdomar spela matcher och delta i tävlingar. Vuxna och ungdomar födda 2004 eller tidigare ska använda engångsmunskydd vid resor i kollektivtrafik på vardagar klockan 7-9 och 16-18 samt övrig tid om det förekommer trängsel på bussar och tåg.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons