Annons

Skavlans arbetsplats kommer från Bramstorp

Publicerad 2 april 2016
Fredrik Enarsson och Roger Bengtsson.
Fredrik Enarsson och Roger Bengtsson.

I en rödmålad industrilokal i Bramstorp, mellan Växjö och Ingelstad tar Viasats blivande OS-studio form. Det luktar skarpt av olika produkter samtidigt som doften av nysågat trä fyller näsborrarna. Radion i verkstaden dunkar på för fullt när tre killar bär ut färdiga produkter till en lastbil som väntar på att få köra upp till Stockholm.

Det är på Toros creative studios i Bramstorp som åtta anställda varje år tillverkar och bygger upp olika studios för tv och teater. Mässmontrar, inredningar till offentliga miljöer, scenbyggen till olika events tar också form i den Smålandska skogen intill väg 24.

Annons

Idol, Skalvan och Hellenius Hörnas studios är bara några av produktionerna som kommer här ifrån. Det ny Teater i Köpenhamn beställer också sina scener från Toros.

Den aktuella OS-studion provmonteras i Bramstorp för att sedan fraktas till Stockholm där den ska upp ännu en gång. Där efter packas den ner i en container för att skeppas till Brasilien och Rio de Janeiro där 2016 års sommar-OS hålls.

- Det är exceptionellt att vi bygger upp en hel studio innan, men vi vill att det ska vara så lite jobb som möjligt när vi väl är på plats i Brasilien, säger Fredrik Enarsson, vd för Toros creative studios.

Roger Bengtsson är verkstadschef och är en av killarna som åker ner till värmen för att leda arbetet på plats.

– Det känns bra och spännande att åka till Brasilien. Det är inte så vanligt att vi åker så långt, någon gång för 12 - 15 år sedan var vi i Kanada på ett jobb för Ikea, men då var inte jag med. Annars har vi hållit oss i Europa, säger Roger Bengtsson.

Arbetet med att bygga upp de olika studiorna är väldigt varierande och enligt Roger är ingen dag den andra lik.

– Det är ju ett ganska ovanligt jobb man har, säger han.

Beställningarna kommer in till företaget via 3D-bilder, så att killarna på Toros kan se hur scenografen vill att den färdiga produkten ska se ut. Sedan ritas det upp i datorn och sågas ut i en maskin i exakta mått.

– Vi är i princip självförsörjande på allt vi gör. Det är laserskurna detaljer som vi köper in, vi hade en maskin tidigare men det kostade mer än det smakade. Vissa grejor är bättre att låta andra göra, säger Fredrik Enarsson.

Att företaget hamnade i Bramstorp är en ren tillfällighet. Marken köptes loss i början på 90-talet och bestod då av en gammal torvindustri. Innan dess låg företaget inne i på I11-området i stan, under ett annat namn och hade ett 40-tal anställda. Efter ett stort samarbete med Ikea gick företaget i konkurs för att sedan flytta tillbaka och byggas upp ute i Bramstorp igen. Under 90-talet fanns det flera TV-produktioner inne i Växjö som sommarlovsmorgon och Voxpop, vilket bidrog till arbetet.

Annons

– Vi byggde åt dem och när de lades ner hade vi kontakt med scenografer i Stockholm och det är dit som det mesta av våra jobb går till, säger Fredrik Enarsson.

Även om de har arbete att göra så vill de gärna se mer och gärna på hemmaplan.

– Det är ganska dåligt med kunder på hemmaplan nu för tiden, men vi har en del samarbete med olika reklambyråer inne i Växjö. Konkurrensen inom tv-branschen är inte så stor, vi gör ganska många stora jobb men sen har ju SVT oftast egna byggare till deras program, säger Fredrik Enarsson.

Nya studioprojekt på agendan är till Fråga Lund och C Mores nya sportstudio, som ska tillverkas i industrilokalen i Bramstorp.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons