Annons

Skilda vintrar för Östers överhuvud

Efter en turbulent fjolårsvinter har Christian Järdler det nu något lugnare.
Någon storm i Östers spelartrupp är det knappast frågan om.
Publicerad 19 december 2018 • Uppdaterad 24 december 2018
Christian Järdler.
Christian Järdler.Foto: Smålandsposten

Östers IF har precis inlett resan mot säsongen 2019. Vi träffar en solbränd Christian Järdler, nyss hemkommen från två veckors semester, som berättar att han behövde ett break. Som bekant var ÖIF:s huvudtränare i allra högsta grad inblandad i en infekterad övergång från Värnamo till Växjöklubben under förra vintern.

– Jag behövde det här. Jag ska inte säga att det var jobbigt men det var stökigt ett tag och man fick följa sitt namn i media när det sköts över huvudet på en. Det tog såklart en del energi och kraft men jag kan inte säga att jag mådde dåligt. Jag visste hur det skulle sluta och att jag skulle komma hit, säger Östers huvudtränare och sportchef Christian Järdler.

Annons

Han hamnade i rödblått och första säsongen är genomförd. Den blev varken eller resultatmässigt. Öster slutade åtta i serien. Till 2019 spänner klubben bågen högre – men gör det samtidigt med tillförsikt.

Öster vill tillbaka till finrummet.

– Det är inte bara visionen utan det är målet. Sedan är vi ödmjuka inför uppgiften och vet att det inte är något som man gör på beställning och att det inte är lätt. Det som överskuggar allting är att vi ska vara redo när vi tar steget. Öster har inte spelat två säsonger på rad i allsvenskan på 20 år. Vi tar hellre ett extra år i superettan så att vi verkligen är redo för allsvenskan. När vi kommer upp ska vi inte känna att uppgiften är övermäktig och att vi åker ur. Det vill vi undvika i allra högsta grad.

Järdler tittar på goda exempel på lag som har lyckats ta klivet från superettan och etablerat sig i allsvenskan. Ett av dem är Sirius där, enligt Östertränaren, nyckeln mycket har legat i kontinuiteten.

Det är också något som nu Öster har tagit tema på. 17 spelare är klara för spel till nästa säsong. Samtliga tillhörde klubben under fjolåret.

– Vi har jobbat med att förlänga med de som vi ville ha kvar. Mattias Pavic och Jonathan Drott lyckades vi få behålla och för mig är det jätteviktigt. Det är ett bra betyg till vår verksamhet att de stannar. Spelare i den åldern kan känna att de vill göra något annat och att om de ska göra det så är det nu. Men de valde att stanna och känner att de kan utveckla sig själva och sitt spel i vårt spel vilket visar att klubben gör något rätt.

Några nyförvärv har det inte blivit. Vilket det heller knappt ska bli. En eller kanske två spelare är ambitionen, varav den ena är Calle Johansson som Öster har haft på lån från Kalmar under den gångna säsongen.

– Calle behöver vi inte göra någon hemlighet om. Vi äger inte frågan men det är en förhoppning.

Hur är känslan?

– Den är positiv. Calle har trivts här och tycker själv att han har fått en roll och spela det spel som han trivs med. Är han tydlig mot KFF och säger att han vill vara här så ökar chanserna. Kalmar har gjort en eller två rekryteringar på den positionen som naturligtvis gör att konkurrensen blir tuffare för Calle i Kalmar. Vi får se men det är i gång.

Annons

Då ska du ytterligare ha in en spelare, vilken position vill du ha på den gubben?

– Där tittar i ganska brett. Men situationen vi har gör att vi har tålamod och is i magen. Det kan bli att vi väljer en ung spelare med stor potential som vi känner kan bli en bra framtidsspelare här. Eller så kanske vi hittar en etablerad som då är något som vi saknar och då tar vi den. Vi har en trupp där vi har fyllt upp bra på alla positioner och känner att vi har en bra balans i ålder, erfarenhet och egenskaper. Så spelaren kan bli lite vad som.

Längst fram spelade i fjol Dragan Kapcevic och David Johannesson oftast. I anfallslinjen finns även Gustav Ahrn och Joáo Pedro. Att fjolårets två förstaval börjar bli lite äldre, då Kapcevic är 33 år och Johannesson 32, bekymrar inte Järdler.

– Det är vi medvetna om. David och Dragan har avtal över 2019 och sedan har vi Gustav som vi har flyttat upp och Joáo är här. Vi har fyra forwards och spelar oftast med två men ibland med en och då vill vi inte sitta på fem. Vi tror på de som vi har. Dragan gjorde tolv mål och David tror jag gjorde sex, även om han hade en lite tyngre säsong så tror vi att de kommer att göra mål för oss nästa säsong.

Längst bak står Robin Malmkvist kvar. Darmin Sobo har lämnat och upp från ungdomsledet har Victor Stulic, som fyller 17 år i mars, plockats.

Hur ser Järdler på situationen om vi leker med tanken att Malmkvist går sönder?

– Vi väljer att starta säsongen så. Sedan får vi se. Det blir en tuff ökning av träningsmotstånd och kvalitet för Victor att komma från ungdomslaget och möta a-lagspelare varje dag. Vi vill ge honom den möjligheten sen får vi se om han behöver avlastning eller om han reder ut det.

Öster har inlett träningen igen. Fem dagar i veckan drillas spelarna av Christian Järdler och hans stab.

– Alla utom Joáo är här. Vi lät honom vara kvar i Brasilien eftersom att vi hade fyra veckor ledigt och sedan ska köra två veckor och sedan vara lite lediga igen så kändes det inte ekonomiskt rätt att ta hit honom. Han fick med sig ett schema och vi vet att han kommer att träna på bra. Allting flyter på bra och spelarna känns förvånansvärt pigga och tränade ut. Vi har fått en bra start på dessa veckor.

Kör ni någon ren fys längre eller är bollen med hela tiden?

– Springer gör vi men det gör vi på planen. Vi tränar måndag till fredag och har valt att använda tisdagens träning som ren styrketräning. Resten är det fotboll. Vi tar inte ut grabbarna i skogen och springer men vi väver in det exempelvis mellan två spelövningar.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons