Annons

Skolelever presenterade idéer för ett rörligare liv

Hur kan man främja rörelse på arbetsplatser? Den frågan och utmaningen har cirka 150 grundskoleelever i Kronoberg brottats med under våren. Deras lösningar presenterades på specialmässan Höjdarexpo på Visma.
Växjö • Publicerad 31 maj 2018
Wilma Molin Axelsson och Moa Andersen Eklund visade en modell på en arbetsplats som kombinerade kontorsjobb, vila och fysisk rörelse.
Wilma Molin Axelsson och Moa Andersen Eklund visade en modell på en arbetsplats som kombinerade kontorsjobb, vila och fysisk rörelse.Foto: David Färdigh

Ung Företagsamhet i Kronoberg och projektet Mot nya höjder har tillsammans tagit fram konceptet Höjdarkonsulterna, där eleverna genom olika utmaningar får jobba med ämnen som entreprenörskap, digitalisering, matematik, teknik och naturvetenskap. Den här gången ställdes eleverna inför uppgiften att analysera rörelsemönster på arbetsplatser och att presentera förslag som motverkar mycket stillasittande arbete och stela muskler. Wilma Molin Axelsson och Moa Andersen Eklund från skolan Thoren Framtid hade gjort en modell på hur de tycker framtidens arbetsplats borde se ut.

– Det här är en kontorsbyggnad med arbetsrum, ett rum för vila och ett rum med olika fysiska övningar. Så får man en bra mix.

Annons

I utmaningen ingick även att skapa en app som skulle uppmuntra till mer rörelse. Svea Johansson, Linn Lagerstedt och Isabella Maria Pintea på Östra Lugnets skola visade upp sin app där man genom att fylla in egna uppgifter om exempelvis vikt och längd kan räkna ut sitt träningsbehov.

– Appen kallar vi MFH, My Fitts Help, och med den vill vi hjälpa människor att komma i form.

Ett enkelt sätt att motionera är exempelvis att promenera.

– I snitt bör man gå minst 10 000 steg varje dag!

Med sin app MFH vill Svea Johansson, Linn Lagerstedt och Isabella Maria Pintea hjälpa människor att komma i form.
Med sin app MFH vill Svea Johansson, Linn Lagerstedt och Isabella Maria Pintea hjälpa människor att komma i form.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons