Annons

Skrällvann Växjö kommuns pris

I konkurrens med bland annat World Trade Center utsågs nyligen hyreshuset Hackan 23 till vinnare av Växjö kommuns byggnadspris. Byggnaden rymmer 51 lägenheter och har ett mycket karakteristiskt utseende.
Publicerad 18 november 2017
Foto: David Färdigh

– Designen är speciell då huset har en utåtvinklad fasad, säger Håkan Claesson och Ulrika Fransson på byggherren HSB Sydost.

Att hyreshus vinner Växjö kommuns byggnadspris tillhör inte vanligheten men som det heter i prismotiveringen, den nya byggnaden lyckas tillföra området nya rumsligheter och samtidigt bevara för området, tongivande och viktiga träd. Just träden är en viktig anledning till byggnadens speciella utformning med utåtvinklade fasader.

Annons

– Desto högre upp, desto bredare balkonger. På tomten framför finns fyra träd som inte fick huggas ned. Vi har anpassat utformningen av huset efter omgivningen så att huset lutar utåt likt en trädkrona, berättar Håkan Claesson, verksamhetschef för hyresfastigheter på HSB Sydost.

Hackan 23, som ligger vid Kungsvägen, har sju våningar och rymmer totalt 51 lägenheter. Inflyttningen skedde i somras. Byggherren HSB Sydost siktade in sig på målgruppen unga vuxna och har därför byggt förhållandevis små lägenheter.

– Det är där behovet finns idag. Medelåldern på hyresgästerna i Hackan är 28 år. Storleksmässigt så är exempelvis tvåorna mellan 44 och 54 kvadratmeter. Hyrorna är inte extremt billiga men mycket prisvärda för att handla om nybyggnation. Den billigaste ettan har en hyra på 5900 kronor och den dyraste trean ligger på 8700.

Moderna hyreshus innehåll mycket ny teknik. Digitala postboxar som öppnas med hjälp av en tagg är ett exempel. Ett annat tydligt exempel finns på taket.

– Där har vi solpaneler. Det är ingen jättelik anläggning men den är beräknad att generera cirka 22 000 kWh per år.

Hackan 23 vann byggnadspriset före Pär Lagerkvistskolan, Strandsnäckan och World Trade Center. Håkan och Ulrika var stolta över nomineringen, men att vinna tävlingen hade de inte räknat med.

– Det kom verkligen som en glad överraskning. Kul att ett hyreshus uppmärksammas och belönas på det här sättet!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons