Annons

Skräp blir till charmig bostad

Det som somliga kallar skräp kan förvandlas till en charmig bostad. Genom att använda sig av återvunnet material har deltagarna på Återbrukskursen på Tyrolen skapat kreativa, robusta och ekologiskt hållbara hus. Utbildningen är unik i sitt slag och lockar deltagare från hela Sverige.
– Det behövs inga förkunskaper utan allt handlar om motivation, berättar kursledaren Stephan Hruza.
Tyrolen • Publicerad 7 oktober 2018
Foto: Nadia Hagberg

Det snickras, spikas, sågas, slipas och hamras för fullt när Magazinet besöker Återbrukskursen i ett soligt, höstvackert Tyrolen i Blädinge. Ett målmedvetet och energiskt kaos råder. Det är två dagar innan den stora husvisningen då deltagarna ska presentera vad de åstadkommit under kursen.

– Både händelserikt och lärorikt, sammanfattar två av kursdeltagarna mellan hammarslagen.

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Kursen Återbruk & Hållbart byggande, som i sin kombination av miljömedvetet återbruk och praktisk byggteknik är ensam i sitt slag i Sverige, drivs av S:t Sigfrids Folkhögskola i samarbete med föreningen Tyrolens Vänner och det sociala företaget Macken.

– Det är femte året som vi anordnar kursen och det är andra året som vi har utbildningen på Tyrolen. Fördelarna med att ha utbildningen här är många. Det finns gott om utrymme, en bra organisation och Tyrolen hjälper även till med materialförsörjning, berättar kursledaren Stephan Hruza.

I år är det totalt 22 elever som gått själva grundkursen plus 7 stycken som gått en påbyggnadskurs. Utbildningen omfattar sammanlagt sex intensiva veckor.

– Kursen startade i våras och avslutas nu under hösten. Så vi har kört ungefär en vecka i månaden.

Foto: Nadia Hagberg

Vilka förkunskaper krävs?

– Inga alls. Allt handlar om motivation! Det är sex intensiva veckor där vi arbetar utomhus i alla väder. Men det funkar bra. Våra elever är väldigt motiverade. Många av dem har ju vanliga jobb så de har tagit ledigt och lagt alla sina semesterveckor för att genomföra den här kursen.

Husen som byggs är mellan 8 och 15 kvadratmeter stora. Kursdeltagarna får vissa riktlinjer utifrån husens ändamål, storlek och vilka material som finns att tillgå.

– För övrigt har de fria händer. Ibland spetsar vi till det lite, exempelvis att de ska bygga huset med enbart tre väggar. Det sätter igång fantasin och gruppen får då tillsammans jobba fram kreativa lösningar.

Materialet hämtades tidigare främst från återvinningscentraler men numera bidrar lokala företag med material som blivit över.

– Vi har till exempel fått spillvirke från Vida, berättar handledaren Bo Rutter.

Annons

Två av kursdeltagarna är Love von Querfurt och Eli Martinez från Södermanland. Kunskaperna som de lärt sig under utbildningen har de god nytta av i sitt eget gemensamma husprojekt på hemmaplan.

– Vi vill bygga och bo ekologiskt hållbart. Kursen har gett oss självförtroende att fortsätta med skapandet av vårt eget miljövänliga hus. Man behöver inte vara någon snickare eller expert för att bygga sin egen bostad.

Foto: Nadia Hagberg

Stephan berättar att många av de tidigare kursdeltagarna just fortsatt med egna projekt. Någon har byggt ett hus i Värnamo och några har använt kunskaperna till att renovera sommarstugor.

– Ibland hör de av sig med frågor gällande praktiska tips. Det är kul att intresset för hållbar byggteknik växer och att kunskaperna kommer till praktisk nytta.

De småhus som byggts på Tyrolen, så kallade Tiny House, kommer leva vidare och användas på Tyrolen i form av gemytliga vandrarhem. Fast med ett undantag.

– Ett av projekten är en bastubyggnad på flotte, så den kommer förmodligen sjösättas framåt vårkanten!

Foto: Nadia Hagberg
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons