GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Lindlöf (S): KD hänvisar till föräldraansvar

     Växjö • Publicerad 12 april 2021 • Uppdaterad 13 april 2021
     Detta är en opinionstext i vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Alexander Hall

     Otto Lindlöf (S), oppositionsledare Kultur- och fritidsnämnden, ger slutreplik i debatten om fritidsbank i Växjö kommun.

     Jon Malmqvist skriver i sin replik att vi ska lita på våra föreningar. Som om det vore en motsats till att inrätta en fritidsbank? På alla de över 100 platser som fritidsbanken finns på idag, tror jag tilliten till föreningar inte är mindre än någon annanstans. Att föreningar kan låna ut viss utrustning är så klart bra, men står inte mot ett inrättande av fritidsbank. Fritidsbanken är bredare och kompletterar föreningarna på ett bra sätt. Kristdemokraternas argument om tillit blir därmed ett slag i luften.

     Nu handlar frågan om en fritidsbank inte längre bara om en lokal och massa utrustning. Det handlar om att Kristdemokraterna säger att det ”måste ingå i föräldraansvaret att förse sina barn med utrustning för lek och idrottande”. Det är tydliga besked.

     Vi socialdemokrater ser många barn och familjer som har det tufft ekonomiskt. Vi tycker att vi ska hjälpas åt och vi tycker det är viktigt att vi som kommun gör vad vi kan för att få barn och unga i rörelse och aktiviteter. Det måste vara tufft för den ensamstående mamman som vänder och vrider på varje krona, att höra från en av Växjös ledande politiker ”att det måste ingå i föräldraansvaret att förse sina barn med utrustning för lek och idrottande.” Tidigare har Jon Malmqvist även hänvisat till olika säljsajter för att säga att det där går att köpa begagnad utrustning för en billig peng. Även där utan insikt för de människor som lever på marginalen.

     Föreningar får kommunalt stöd för att de samlar människor och skapar aktiviteter. Egentligen är det precis det som en fritidsbank också gör. Det finns dessutom studier som visar på att en enda fritidsbank kan generera ett samhällsvärde på 2-3 miljoner, vilket kan vara värt att tillägga om vi pratar om fritidsbankens kostnad.

     Slutligen nämner Jon Malmqvist att det inte är någon som mejlat honom om en fritidsbank och säger därmed att behovet inte finns. Bara för att något inte efterfrågas, innebär det inte att behovet inte finns. Jag tycker inte att vi ska använda en mejlkorg som underlag för hur stort behovet är i Växjö. Det jag vet är att behovet är enormt i övriga landet, så varför skulle det inte vara det i Växjö? För övrigt har det kommit flera medborgarförslag om fritidsbank i Växjö.

     Vi socialdemokrater ser många så många fördelar med en fritidsbank. En av de främsta är att fler barn och unga kommer i rörelse. Där de kan få ett sammanhang och på sikt även en bättre hälsa. Till sist vill jag citera slutordet i det barnrättsbaserade underlaget: ”Den samlade bedömning som förvaltningen gjort i ärendet utifrån barnrättsperspektivet är att det är av stor betydelse att Växjö kommun kan få till stånd en Fritidsbank. Detta för att ge alla barn bättre förutsättningar och möjligheter till en aktiv fritid och hälsa.”

     Otto Lindlöf (S), oppositionsledare Kultur- och fritidsnämnden