Annons

SM-kval i utomhusmatlagning

Att göra mat över öppen eld ute i det fria kräver fingertoppskänsla. Exempel på denna talang kan beskådas vid konserthusparken på fredag när det anordnas kvaltävling i SM i utomhusmatlagning.
– Lagen har 2,5 timme på sig att utifrån en särskild råvarukorg tillaga en trerättersmiddag för sex personer, berättar projektledaren Magnus Hörberg.
Växjö • Publicerad 12 september 2019

SM-finalen i utomhusmatlagning äger rum i Skövde och sista kvaltävlingen sker i Växjö i samband med MAT på fredag. Lokal arrangör är Destination Småland och projektledare är Magnus Hörberg, välkänd matproducent och friluftslivsfantast.

– Jag jobbar mycket med just mat samtidigt som jag älskar friluftsliv och har arbetat som friluftsguide. Så den här tävlingen passar mig som hand i handsken!

Annons

SM i utomhusmatlagning är öppen för alla, såväl proffs som glada amatörer. I Växjö tävlar sex stycken lag från södra Sverige. Dessa får en varukorg med råvaror som ska utmynna i en trerättersmeny på sex portioner. Lagen har 2,5 timme på sig. Resultatet bedöms av en smakjury och en metoddomare.

– Man tittar både på smak, utseende, arbetsmetod, hygien och svinn. I år har det dessutom tillkommit en bedömningspunkt, nämligen smak av eld.

Just att tillaga mat över öppen eld i skiftande väderlek kräver en viss fingertoppskänsla intygar Magnus, som välkomnar alla att följa tävlingen som äger rum på Västergatan intill konserthusparken.

– Vi startar tävlingen klockan 11 och håller på till 15. Prisutdelningen då det tillkännages vilka två lag som gått till SM-finalen sker klockan 16.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons