Annons

Smittskyddsläkarens uppmaningar och råd om coronaviruset

Hundratusentals människor har smittats och tusentals har dött av coronavirussjukdomen Covid-19. Även i Kronoberg har invånare drabbats.
– Om du känner dig minsta förkyld så stanna hemma. Det är allas ansvar, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 17 mars 2020
.
.Foto: URBAN NILSSON

Covid-19 har drabbat stora delar av världen på olika sätt. I Sverige har regeringen valt att stoppa alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer, vilket har lett till att många nöjes- och idrottsevenemang ställts in. Många branscher drabbas hårt av coronavirusets framfart och oron för smittan gör att många väljer att stanna hemma. Covid-19 är det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2.

– Det sprider sig ganska fort och vi försöker minska risken för smitta. Vi har valt att prioritera de som är i riskgrupperna och att vi är rädda om äldre och sköra. Vi har alla ett samhällsansvar att göra vad vi kan, säger Christian Romin Blomkvist som är smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Annons

Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen och de flesta finns hos olika djurarter. Totalt finns det sju coronavirus som kan smitta och ge upphov till sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning medan varianterna sars- och mers-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdomar. Enligt Folkhälsomyndigheten är symtomen framförallt feber och hosta men även andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom.

Viruset smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna som kan ske direkt från hostningar och nysningar eller vid kontakt mellan personer. Christian Romin Blomkvist poängterar att det viktigaste är bra handhygien och att man ska hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk för att hindra att smitta sprids i omgivningen och förorenar händerna.

– Om du känner dig minsta förkyld så stanna hemma. Det är allas ansvar just nu. Undvik social kontakt i den mån det går och om du har fått en ny förkylning är det viktigt att vara hemma från jobb eller skola. Vänta två dagar från att du är helt frisk innan du lämnar hemmet och dra ner på de aktiviteterna som inte är nödvändiga, säger han.

I butikerna runt om i Kronobergs län har hyllorna gapat tomma efter att många valt att bunkra och köpa på sig torrvaror, konserver och toalettpapper. Enligt Christian Romin Blomkvist är det i nuläget inte nödvändigt.

– De allmänna rekommendationerna säger att man inte behöver bunkra mer än vad man vanligtvis borde göra.

Christian Romin Blomkvist framhåller att de flesta blir lindrigt sjuka och att de inte behöver sjukhusvård. Flera av dem som har insjuknat i Kronobergs län är helt återställda.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons