Annons

SMS-livräddare räddade liv

Växjö • Publicerad 2 augusti 2020

Sedan den 1 juni är Region Kronoberg anslutna till SMSLivräddare, som är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. När SOS Alarm får ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp skickas ett larm ut till de registrerade livräddarna som befinner sig i det aktuella området.

Hittills har tusentals frivilliga kronobergare valt att registrera sig i appen och under de två första månaderna som tjänsten har fungerat i Kronobergs län har det varit ungefär ett misstänkt hjärtstopp varannan dag. Syftet med tjänsten SMS-livräddare är att kunna påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer. För varje minut som går utan att den drabbade får hjärt-lungräddning och hjälp via en hjärtstartare minskar chansen för överlevnad med 10 procent.

Annons

Det har räddat liv. Enligt SMSlivräddare ska de ha fått ett meddelande om att en frivillig livräddare fått ett larm i Kronoberg och därmed kunnat rädda liv.

”Jag är sjukt glad att jag har denna appen och att den finns ❤️ Är med i räddningstjänsten, fast just idag hade jag inte beredskapen. Men åkte ändå och på det viset kom jag före räddningstjänsten till platsen. Varje sekund är viktigt vid denna typen av larm. Och det bästa av allt är att jag fått information om att personen har vaknat och pratar”, stod det i meddelandet enligt SMS-livräddare.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons