Annons

Snabb tillväxt med luftrening

ITK Envifront är Växjöföretaget som nu gasar på för fullt. Med sina luftreningsfilter för processindustrin och sitt egenutvecklade styrsystem har företaget ökat från 9 till 29 miljoner i försäljning på drygt ett år. Och framtidsutsikterna är fortsatt ljusa.
– Med ökade miljökrav när det gäller luftkvalité och förbränning så finns en jättepotential. Med våra produkter går miljö och ekonomi hand i hand, säger VD:n Fredrik Albertson.
Växjö • Publicerad 3 februari 2019
Foto: David Färdigh

Med sin långa erfarenhet inom industriteknik, bland annat som VD för Fläkt i Växjö, bestämde sig Fredrik Albertson 2016 att det var dags att göra en egen näringslivsresa. Tillsammans med kompanjonen Freddie Edqvist tittade han på lämpliga företag att förvärva. Valet föll på ITK Envifront.

– De hade en mycket välutvecklad produktportfölj. Vi såg en jättepotential för deras produkter men konstaterade samtidigt att företaget tidigare saknat det rätta drivet för att nå ut till marknaden.

Annons

Fredrik och Freddie tog över som ägare 5 maj 2017 och redan första dagen hölls ett arbetsmöte där de tillsammans med personalen satte upp målen och verktygen för att nå dit.

– Målet var att öka försäljningen från 9 till 25 miljoner på ett år, vilket skulle ske genom att öka såväl kundsamtal som kundbesök och genom vara mer aktiva på reaktiva ordrar.

Målet uppnåddes med råge.

– Ja, vi landade på 29,8 miljoner.

Renare luft är affärsidén för ITK Envifront. Företaget levererar reningsteknik till framför allt processindustrin, vilket bland annat inkluderar kraftverk, stålverk och gruvor.

– Några av våra tyngsta kunder är LKAB, Boliden och SSAB.

Reningen av luften/gasen sker med hjälp av textilfilter som effektivt tar bort skadliga stoft och partiklar. ITK Envifronts anläggningar har kapacitet att rena ett flöde på 250 000 kubikmeter i timmen. Med större miljömedvetenhet och ökade miljökrav så är det här en framtidsbransch konstaterar Fredrik.

– Nu i december kom till exempel ett nytt EU-direktiv (MCP-direktivet) som kräver att små och mellanstora förbränningspannor minskar sitt utsläpp från 100 milligram ner till 30-50 milligram per kubikmeter.

Förutom att kunna erbjuda bra luftreningsteknik har ITK Envifront ytterligare ett ess i rockärmen, nämligen ett egenutvecklat styrsystem som radikalt minskar energiförbrukningen i luftreningsanläggningarna.

– Att rena luft är väldigt energikrävande, men med hjälp av vårt patenterade styrsystem kan vi minska energiförbrukningen med mellan 90 och 50 procent, vilket sparar både miljö och pengar! Styrsystemet går att installera på så gott som alla anläggningar, även sådana som vi själva inte sålt och installerat.

Annons

Frånsett luftfilter och energieffektiviseringar så erbjuder dessutom ITK Envifront gasrening med vatten.

– Det är en metod som lämpar sig när man eldar med våta bränslen, exempelvis värmeverk som eldar med flis och bark som innehåller fukt. Vår vattenrening har en väldigt stor fördel, den återför stora delar av värmen från gasen tillbaka in i värmeverket. Cirka 25 procent av värmen kan återvinnas. Så det blir en dubbel vinst, gasrening och värmeåtervinning samtidigt.

Miljötänk ligger verkligen i tiden, hur ligger Sverige till generellt när det gäller just luftrening?

– Vi ligger bra till men är långtifrån bäst. Det finns några länder som dragit ifrån, bland annat Japan och Sydkorea som jag menar är världsledande på miljöområdet.

Just Japan och Sydkorea är två marknader som ITK Envifront tar sikte på när de nu kommer förstärka sin exportsatsning.

– Vi har nyligen tecknat ett antal agentavtal, bland annat för Sydostasien och de spansktalande länderna. Över 50 procent av vår omsättning kommer redan sedan tidigare från den internationella marknaden, men då har det främst handlat om ett fåtal större kunder. Nu vill vi vidga kundbasen och fortsätta gasa på.

Hur mycket kan ITK Envifront växa?

– Med vår produktflora och den jättemarknad som finns så skulle vi kunna nå 100 miljoner i omsättning. Nu är det upp till oss!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons