GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Socialdemokraterna vill skärpa kontrollen mot fusket – ”kan inte blunda för det”

     Växjö • Publicerad 5 augusti 2021
     Tomas Thornell (S).
     Tomas Thornell (S).
     Foto: Lennart Ernstsson

     Socialdemokraterna i Växjö kommun vill skärpa kontrollen mot välfärdsfusk i Växjö. Paritet föreslår att en funktion på kommunledningsförvaltningen, som ska arbeta med att identifiera och stoppa välfärdsfusk med bland annat koppling till organiserad brottslighet, bör inrättas. Funktionen ska stärka samarbetet mellan förvaltningarna och bolagen samt öka samordningen med nationella myndigheter.

     – Vi har den senaste tiden sett exempel på välfärdsfusk i länet och vi vet att det är ett stort problem i hela landet. Vi kan inte blunda för att det också pågår i Växjö kommun och bör därför stärka arbetet mot välfärdsfusk i kommunen, säger Tomas Thornell (S), kommunalrådet i opposition.

     Tidigare har Socialdemokraterna föreslagit en liknande funktion i flera nämnders internbudgetar utan resultat. Nu tar de upp förslaget i en skrivelse till kommunstyrelsen.

     – Varje krona som försvinner från välfärden i kommunen via fusk är en stöld från Växjöborna. Det här välfärdsfusket pågår tyvärr i vår närhet och behöver bekämpas med hela samhällets gemensamma kraft. Med det här förslaget och med arbetet tillsammans med nationella myndigheter så tror vi att med det här kan ge ökade möjligheter att identifiera fusk och agera mot den brottslighet som finansieras av växjöbornas skattemedel, säger Tomas Thornell.

     Oliver Rosengren (M) har i flera år drivit frågan om bidragsfusk i sin tidigare roll som ordförande för arbete och välfärd. Tomas Thornell berättar för Smålandsposten att Socialdemokraternas nya förslag är större och bredare och gäller hela kommunen, inte bara en nämnd.

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.