GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Södra krävs på en miljon – anställd hamnade i koma efter arbetsplatsolycka

     Växjö • Publicerad 10 september 2021
     Foto: Lennart Ernstsson

     Hösten 2018 skadades en anställd vid Södras sågverk i Långasjö mycket svårt i en arbetsplatsolycka. Den anställde arbetade med att reparera en hetvattenpanna vid sågverkets panncentral. När mannen skulle ta bort isolering från pannan exploderade den och han fick 120-gradig vattenånga över sig. Mannen fick mycket svåra brännskador i ansiktet och på stora delar av kroppen. Under den inledande behandlingen på Linköpings universitetssjukhus som har en brännskadeklinik låg den anställde i koma i respirator på grund av sina skador.

     Nu har kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö utfärdat ett strafföreläggande mot Södra Skogsägarna, som har sitt huvudkontor i Växjö, skriver Smålandsposten. Åklagaren menar att olyckan sannolikt hade kunnat undvikas, om Södra som arbetsgivare hade vidtagit flera åtgärder.

     Åklagaren yrkar på att Södra ska betala en miljon kronor i så kallad företagsbot, eftersom företaget ”inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, skriver Smålandsposten.

     Mannen har efter olyckan också drabbats av flera följdskador och måste genomgå fler operation i framtiden.

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.