unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Södra riktar stark kritik mot förslagen

Lena Ek
Lena Ek
Foto: Ola Kjelbye

Under måndagen presenterades Skogsutredningens förslag för regeringen. Växjöbaserade Södra motsätter sig stora delar av förslaget som enligt bolaget ”innebär orimliga konsekvenser för klimatomställningen, för Sveriges över 300 000 familjeskogsbrukare och svensk ekonomi”.

– Direktiven som regeringen tog fram var tydliga och välkomnades av det svenska familjeskogsbruket. Tyvärr kan vi konstatera att utredningen gått sin egen väg genom att föreslå långtgående begränsningar av brukandet, vilket minskar möjligheterna att fasa ut fossila material med hjälp av förnybara produkter, säger Lena Ek, ordförande i Södra, i ett pressmeddelande som fått rubriken ”Skogsutredning på villovägar”.

Södra är Sveriges största skogsägarförening med 53 000 skogsägare som medlemmar. Bolaget har 3 100 anställda och omsättningen 2019 var 23 miljarder kronor.

Enligt Södra riskerar var sjätte jobb inom skogsnäringen att försvinna om utredningens förslag går igenom.

– Utredningen lämnar inga egna förslag till hur frågan om den svenska rapporteringen av internationella åtaganden ska lösas utan skickar tillbaka frågan till regeringen. Därmed kvarstår i praktiken att Sverige är på väg att minska tillgången till nationell biomassa, alltså tvärtemot vad som stipuleras i direktiven. Innebörden blir att vi kommer att ha som mål att undanta ytterligare 16 procent av skogsmarken från brukande för att nå ett mål på 30 procent. Det rör sig om 4,5 miljoner hektar skogsmark, motsvarande ett värde av cirka 225 miljarder kronor. Utöver denna direkta kostnad kan var sjätte jobb försvinna och var sjätte industri inom skogsnäringen läggas ned, säger Lena Ek.

Läs mer om förslaget här.