Annons

Sofie presenterar sommarens nyheter på Huseby Bruk

Huseby • Publicerad 6 juni 2019
Foto: Nadia Hagberg

På lördag drar sommarsäsongen igång på Huseby bruk. Vatten har alltid spelat en avgörande roll i brukets historia och dess betydelse för vår livsmiljö är något som speglas i prisbelönta naturfotografen Johan Hammars sommarutställning på Masugnshallen i järnbruket.

– Utställningen heter Värdefulla vatten och har budskapet att vi kan göra skillnad, berättar Sofie Magnusson, VD på Huseby Bruk.

Annons

Hur tar man enklast död på och äter upp en uppfångad mört? På den stora bildskärmen i Masugnshallen framträder två kungsfåglar, som var och en har sin egen alldeles speciella metod. I nästa sekvens möts vi av en flygande havsörn och därefter fiskgjusar som matar sina ungar i boet högst uppe i en tall. Från högtalare hörs porlande vatten och det välkända skriket från en storlom. Järnbruket i Huseby bjuder i sommar på en inlevelserik naturupplevelse. Johan Hammar, biologen som blev naturfotograf på heltid och som nyligen utsågs till Årets Naturfotograf, visar bilder som belyser betydelsen av sötvatten.

– Bara tre procent av allt vatten på jordklotet är sötvatten, och endast en procent är tillgängligt för oss eftersom resten är uppbundet i glaciärerna på Arktis och Antarktis. Men det är den här enda procenten som möjliggör allt liv, konstaterar Sofie Magnusson som ger Magazinet en guidad visning.

Foto: Nadia Hagberg

Att vara rädd om och värna om det livsnödvändiga sötvattnet är budskapet som genomsyrar utställningen Värdefullt vatten.

– Johan vill visa att vi kan göra skillnad. Utställningen väcker också en lust att bege sig ut i naturen. Efter att sett alla underbara bilder och hört ljuden så vill man uppleva dem i verkligheten också.

Foto: Nadia Hagberg

Utställningen Värdefulla vatten är en av totalt tre delar som tillsammans utgör Huseby Art and Science. Tanken är att kombinera teknik, natur och kultur. Här finns bland annat Make it flow, ett lekfullt naturvetenskapligt laboratorium som tagits fram i samarbete med Tekniska museet och där barn och ungdomar kan testa på saker som att balansera bollar på vattenstrålar, testa vågmaskinen eller förändra landskap och skapa floddalar i en meander-låda.

– Det är roliga och pedagogiska experiment på temat vatten!

Foto: Nadia Hagberg

Nutid och dåtid knyts ihop på Huseby. Just vatten var en avgörande faktor för Husebys framgångshistoria. Genom att dämma upp ån kunde man få den vattenkraft som var nödvändig för järnbruket. Mannen bakom Husebys blomstringstid var Joseph Stephens, ingenjören som reste till Indien och byggde järnvägar och gjorde sig en förmögenhet som han använde till att köpa Smålands största gård, Huseby.

– Från sin tid i Indien tog han med sig mängder med industriell kunskap som gjorde att han kunde få fart på Huseby bruk.

2008 hittades en trälåda på Husebys vind. Lådan hade inte öppnats på 140 år och visade sig innehålla historiska dokument från Joseph Stephens tid som järnvägsbyggare i Indien.

– Ett fantastiskt fynd som gett oss helt ny kunskap om hur järnvägsbyggandet gick till i Indien, både om själva arbetet och hur affärerna gjordes upp genom upphandlingar och kontrakt. Dokumenten förstärker bilden av Joseph som en framgångsrik entreprenör.

Foto: Nadia Hagberg
Annons

I den utställning som visas i samarbete med Linnéuniversitet sätts Huseby i ett internationellt perspektiv. 1800-talet innebar en första globaliseringsperiod där driftiga entreprenörer fick möjlighet att åka ut i världen och skapa sig framgång. Joseph Stephens gjorde sin lycka i Indien och därefter i Huseby.

– Forskningsprojektet som bedrivs av Linnéuniversitet heter Huseby i världen.

Förutom utställningarna bjuder Huseby även på en nyhet i trädgården, nämligen ett klonarkiv. POM, Programmet för odlad mångfald, har utsett Huseby Bruk till klonarkivsvärd för småländska perenner och prydnadslökar.

– Invigningen blir lördagen den 15 juni.

Foto: Nadia Hagberg

En tredje nyhet återfinns inne i trädgårdsrestaurangen, som från IKEA fått överta inredningsutställningen Hemmarebeller.

– Tanken med utställningen är att visa hur det berömda konstnärsparet Carl och Karin Larsson skulle ha inrett sitt hem om de levt idag.

IKEA och Huseby Bruk är båda storheter inom den småländska besöksnäringen. Till Huseby Bruk väntas mellan 70 000 och 80 000 turister i sommar. För Sofie är dock Huseby en arbetsplats, men att verka i en sådan vacker och historisk miljö är ett privilegium konstaterar hon.

– Att få visa upp och berätta om Huseby känns alltid lika fantastiskt!

Känner du historiens vingslag när du går omkring här på bruket?

– Ja, det händer ofta att jag funderar på hur Joseph och Florence tänkte när de levde här på bruket. Man lever sig lätt in i historien.

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Och Husebys historia fortsätter att fascinera, särskilt Florence tragiska öde som utmynnade i Husebyskandalen. Lena Ebervall och Per E Samuelssons bok Florence Stephens förlorade värld, en roman baserad på Husebyskandalen, blev härom året en riktig bestseller.

– Boksuccén gav Huseby ett riktigt uppsving som besöksmål. Det märker vi fortfarande av. Bland annat är det många bokklubbar som kommer hit och vill se platsen för dramat.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons