Annons

Sopkärl utrustas med sensorer – ska slå larm

Växjö • Publicerad 13 mars 2020
Foto: SSAM

Hundratals sopkärl i Växjö ska förses med trådlösa sensorer som slår larm när sopbilen måste köra ut. SSAM har inlett ett samarbete med Växjöbostäder, Suez och Wexnet om behovsanpassad tömning eftersom många sopkärl idag är långtifrån fulla när de töms.

– Förhoppningen är att vi kan använda tekniken för att optimera vår insamling. Idag töms kärlen med fasta intervall och vi vill nu ta reda på hur mycket antalet tömningar kan minska om vi istället låter sopkärlen kalla på sopbilarna när de är fulla, säger Per Gunnarsson, verksamhetsutvecklare inom digitalisering på SSAM.

Annons

Ungefär 400 sensorer placeras ut i avfallskärl i Växjöbostäders miljörum på Söder, Väster och Araby i Växjö. Sensorerna känner av hur mycket avfall det är i kärlen och den insamlade datan kommer sedan ge ett underlag för att utvärdera om behovsanpassad tömning kan bli verklighet.

– Vi vet att mellan 15 och 20 procent av kärlen som töms i dag är helt tomma. Nu ska vi ta reda på hur många som är halvfulla, säger Per Gunnarsson på SSAM.

Foto: Wexnet
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons