Annons

Späckat schema under jobbvecka i Växjö

Var nyfiken, intresserad och våga ta chansen. Det är projektledarnas tips till alla som planerar att besöka Växjölöftets jobbvecka.
Växjö • Publicerad 3 februari 2019
Växjölöftets jobbmässa 2018
Växjölöftets jobbmässa 2018Foto: Lars-Goran Rydqvist

Mellan den 4 och 8 februari arrangeras Växjölöftets jobbvecka för andra året i rad. Det blir en vecka med fokus på utbildning, jobb och matchning på arbetsmarknaden i Kronoberg.

– Syftet med jobbveckan är att skapa unika mötesplatser för både arbetsgivare och arbetssökande i länet, berättar Emma Andersson och Ola Landström, projektledare för Växjölöftets jobbvecka.

Annons

En av programpunkterna under jobbveckan är jobbmässan. På den samlas ett hundratal företag och organisationer som lockar närmare 5 000 besökare.

– Tanken med jobbmässan är att skapa en plats där både arbetsgivare och arbetssökande kan mötas, vilket i sin tur kan leda till jobb.

Under jobbmässan pågår flera olika aktiviteter. Förutom att prata med representanter från olika företag kan besökaren få möjlighet att gå på speedintervju. Man kan också ta del av information om olika utbildningar och lyssna till föreläsningar.

– Många företagare som deltog förra året anställde folk som de träffade på jobbmässan. Företagarna var väldigt nöjda och flera av dem kommer tillbaka i år.

Alla som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har blivit inbjudna till jobbmässan. Det har även alla gymnasieelever på de kommunala skolorna i Växjö. Enligt Emma och Ola kommer det dessutom att gå kostnadsfria bussar från närliggande kommuner, bland annat Lessebo och Alvesta.

– Även om mässan inte mynnar ut i ett jobb direkt så är det en plats där du som besökare kan få information och inspiration. Ett besök på mässan kan leda till ett arbete vid ett senare tillfälle. Chansen att arbetsgivaren kommer ihåg dig nästa gång du söker jobb är stor.

På mässan finns också språkhjälp.

– Vi kommer ha personer på plats som kan bland annat somaliska och arabiska.

Vad ska man tänka på om man besöker jobbmässan?

– Var nyfiken och intresserad. Våga prata med de som är på plats och visa vem du är. Företagarna är där för att träffa dig, så ta chansen.

Annons

Men jobbmässan i tipshallen är som nämnt inte den enda programpunkten under veckan.

– Veckan är full av föreläsningar och olika aktiviteter som riktar sig främst mot arbetsgivare och företag.

Under 2019 planerar majoriteten av Kronobergs arbetsgivare att anställa och enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos väntas sysselsättningen öka med 2 000 jobb i länet under 2018 och 2019. 1200 under 2018 och 800 under 2019.

– Det finns goda möjligheter att få jobb framöver. I Kronoberg finns det bland annat jobb inom industrin. Sen finns det även jobb inom IT men obalansen mellan efterfrågan på utbildad arbetskraft och arbetssökandes kompetens är stor. I många falls krävs minst gymnasieutbildning för att få ett jobb.

Sveriges befolkning har ökat och människor från andra länder som bosätter sig här är ett tillskott av arbetskraft.

– Två av tre som anställs i Sverige är utrikesfödda.

På kort sikt har befolkningsökningen lett till att arbetslösheten är högre. Men enligt Arbetsförmedlingens analys så kan utrikesfödda vara ett tillskott av arbetskraft som kan fylla bristsituationen på arbetsmarknaden.

– Många olika parter måste samarbeta för att hitta nya möjligheter för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden.

En möjlighet kan alltså vara jobbveckan, enligt Emma och Ola.

– Ett bra tillfälle för näringslivet och arbetssökande att träffas och integrera.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons