Annons

Spela spel med vaginan och träna samtidigt

Många kvinnor accepterar att de lider av urinläckage när de hoppar, dansar eller liknande. Men så behöver det inte vara. Nu finns det bland annat hjälpmedel där du spelar med hjälp av slidan samtidigt som du tränar din bäckenbotten.
– Det är bra att de här produkterna finns. Dels för att öka motivationen att träna men också kan prata om det mer lättsamt, säger Elin Lund sjukgymnast i podden Skatan och Marchal.
Växjö • Publicerad 10 juni 2022 • Uppdaterad 11 juni 2022

Här saknas innehåll

7 av 10 kvinnor drabbas någon gång av urinläckage. Ett problem som är större än vad det behöver vara enligt Elin Lund som jobbar som sjukgymnast mot bland annat kvinnokliniken i Växjö.

– Ofta får vi problem i samband med förklimakteriet och då kanske vi behöver tillskott av östrogen men vi kan också bli hjälpta av bäckenbottenträning.

Annons

Och det finns en mängd av olika produkter på marknaden idag för att hjälpa till med träningen av muskulaturen i bäckenbotten. Den produkt som syns mest just nu är ett äggliknande föremål som stoppas upp i slidan och som är kopplad till en app du laddar ner.

Med en Elvie trainer kan du slippa urinläckage. Kollage: Pressbild Elvie och Volodymyr Zakharov/Mostphotos.com
Med en Elvie trainer kan du slippa urinläckage. Kollage: Pressbild Elvie och Volodymyr Zakharov/Mostphotos.com

Ägget, eller Elvie trainer som den heter, är kopplad via bluetooth till appen och den är tryckkänslig. Så när du har stoppat upp den i slidan startar du ett träningsprogram på appen och då ska du genomföra en bana med hjälp av att knipa åt ägget. I appen ser du hur en boll förflyttar sig upp och ner genom att du kniper och slappnar av.

– Den här typen av hjälpmedel kan hjälpa dig så att du vet att du använder rätt muskler när du tränar, säger Elin Lund.

”Framförallt så upplever många att de får en starkare orgasm om de tränat sin bäckenbotten.”
Elin Lund

Att träna sin bäckenbotten handlar inte bara om problem med urinläckage. Det kan också handla om att bli stark så att risken för framfall minskar. Men det finns också de som har problem med spänningar och värk i bäckenbotten och då kan det hjälpa att lära sig slappna av och släppa ner sin bäckenbotten berättar Elin Lund.

Det finns också de som säger att man kan få ett bättre sexliv med hjälp av knipövningar, stämmer det?

– Ja det kan stämma. Framförallt så upplever många att de får en starkare orgasm om de tränat sin bäckenbotten.

Många tror att de behöver träna knipövningar hela tiden, hela livet, men så är det inte enligt Elin Lund.

– Det viktigaste är att man får in en rutin. Och där finns det ju många appar som du kan ta till hjälp när det är dags att träna. Du kan träna intensivt under två, tre månader ett par gånger om dagen för att boosta musklerna och då får du också en bra effekt.

Lyssna på hela intervjun i podden Skatan och Marchal.

Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons