Annons

Stadsdelsmammor startar på Araby

Växjö • Publicerad 21 mars 2021
.
.Foto: Anna Nordström

I slutet av februari i år rapporterade VXOnews om att Växjö kommun söker kvinnor som vill vara stadsdelsmammor till projektet Mammor Emellan på Araby i Växjö. En rekrytering av stadsdelsmammor har nu genomförts och nu ska kvinnorna få genomgå en utbildning och därefter arbeta uppsökande och utåtriktat för att ge samhällsinformation, skapa nätverk, hänvisa frågor samt bistå med stöd och myndighetskontakter för boende i stadsdelen Araby.

– Vi har följt resultatet från liknande insatser i andra städer runt om i Sverige och i Europa och är glada att äntligen kunna genomföra detta i Växjö. Det är en fantastisk satsning som stärker de kvinnor som utbildas till statsdelsmammor, samtidigt som det i längden bidrar till ökad trygghet, skapar nätverk och bidrar till en positiv utveckling i området, säger Therese Jaramillo, verksamhetsutvecklare för integrationsfrågor i Växjö kommun.

Annons

Deltagarna får gå en tre månader lång utbildning där de får lära sig allt om hur man kontaktar myndigheter, sjukvård, skola, bostadsbolag och var man hittar samhällsnyttig information. Kunskapen ska sedan föras vidare till de boende i området.

Stadsdelsmammorna kommer ha på sig gröna scarfs och kommer att bli välkända personer i Araby, skriver Växjö kommun. De ska vara synliga vid olika sociala mötesplatser och genom informationsträffar som anordnas av projektet för att ge individanpassad hjälp.

I projektet medverkar också Växjöbostäder, Victoria Park, hyresgästföreningen Region Sydost, Arabys Aktiva Familjer och Institutet för lokal och regional demokrati. Projektet pågår året ut och ska därefter utvärderas. Om det slår väl ut är det möjligt att en fast organisation etableras på Arabyområdet. Det finns också förhoppningar att kunna sprida verksamheten till andra områden som Teleborg och Braås.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons