Annons

Stark återhämtning för besöksnäringen i länet – ”En fantastisk sommar"

Kronoberg • Publicerad 31 augusti 2021
Foto: Alexander Hall

Besöksnäringen i Kronoberg vittnar om en stark återhämtning sett till antal besökare. Enligt Destination Småland är det till största delen svenskar, men de tyska, holländska och danska gästerna har kommit tillbaka i större utsträckning än väntat.

– En bra sommar är verkligen de hårt kämpande entreprenörerna inom besöksnäringen väl värda, de har verkligen gjort ett bra jobb med att följa restriktionerna. Men krisen för besöksnäringen är inte över. Utmaningar med eftersläpande skatter, personalbrist och en osäkerhet kring konferensmarknaden är fortfarande stora frågor som branschen står inför, säger Oskar Wijk, vd på Destination Småland.

Annons

Toftaholm Herrgård har haft den bästa sommaren på 30 år, Little Rock lake Zipline har varit i princip fullbokat i juli och antalet sålda paket på Utvandrarleden, där boende som Korrö och Grimsnäs Herrgård ingår, har flerfaldigt ökat sin försäljning.

Enligt Destination Småland har antalet bokade hotellrum i både Växjö och Alvestas ökat under sommaren.

Destination Kosta har haft en ökning på cirka 60 procent juni till augusti jämfört 2020 och en ökning på cirka 20 procent jämfört med 2019.

– Innan har besöksantalet stannat av i mitten av augusti, men nu har vi fortfarande högt tryck. Jag är särskilt glad över att nysatsningar går bra. En fantastisk sommar ger tillförsikt och gör att vi vågar satsa ännu mer i framtiden, säger Emil A Jansson, destinationschef i Kosta.

I Kosta har bland annat en delikatessbutik och restaurang med inriktning på fisk och skaldjur öppnat och framöver öppnar ett destilleri och bryggeri.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons