Annons

Stark kritik mot skattjakt i Växjö

Växjö • Publicerad 23 maj 2019
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.Foto: Johanna Eriksson

Tiden innan studenten i Växjö brukar vara full av olika fester och aktiviteter. I tisdags genomfördes en skattjakt för elever på Växjö Fria Gymnasium där studentkommittén hade hittat på poängsatta uppgifter som avgångseleverna skulle genomföra. Bland utmaningarna fanns flera som uppfattades som kränkande. En av dessa var att eleverna skulle åka till en annan skola i Växjö och ”sätta på” en namngiven tjej.

– Uppdragen var fruktansvärt kränkande. Flickan blev såklart jätteledsen och händelsen kommer att polisanmälas. Sådan sexism ska bara inte få ske 2019, berättar en förälder för VXOnews.

Annons

Under morgonen har ledningsgruppen på Växjö Fria Gymnasium haft ett möte för att diskutera händelsen.

– Skattjakten är en tradition som sker varje år men vi har sedan en tid tillbaka aktivt tagit avstånd från den. Den är inget vi står bakom och alla aktiviteter som studentkommittén anordnar gör de på egen hand utanför skoltid, säger Maria Blom, rektor på Växjö Fria Gymnasium, till VXOnews.

Hur agerade ni i tisdags?

– I tisdags fick vi ett samtal från rektorn på den andra skolan och då ringde jag direkt upp eleverna och skickade också ner en representant från elevhälsan till skattjakten. Vid det tillfället hade eleverna redan strukit de uppgifter som ansågs kränkande.

Vad har ni gjort sedan dess?

– Vi har haft möte med tjejen på den andra skolan och hennes vårdnadshavare. Vi har också pratat med eleverna på vår skola och deras vårdnadshavare. De har varit väldigt ångerfulla och vi beklagar händelsen.

Om ni nu tar avstånd från de aktiviteter som studentkommittén hittar på, kan ni inte förbjuda dem?

– Aktiviteterna sker inte under skoltid. I tisdags hade vi studiedag och skattjakten var därför inte under skoltid. Vi pratar alltid med studentkommittén och ber dem att inte göra sådana här saker och ber dem alltid att vara försiktiga. Det gäller även aktiviteter som exempelvis pubrundan.

Vad händer nu?

– Jag och rektorn på den andra skolan för en dialog och vi jobbar utifrån vår likabehandlingsplan för att detta inte ska hända igen. Vi har som sagt också pratat med elever och vårdnadshavare.

Annons

Enligt en förälder som VXOnews har pratat med så kommer händelsen att polisanmälas.

– Det har jag inte fått någon information om men det är inte omöjligt att det kommer att bli så, säger Maria Blom.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons