Annons

Staten lägger miljoner på att bekämpa granbarkborrar

Kronoberg • Publicerad 26 juni 2019
Foto: Johan Hultgren

Granbarkborrar härjar i skogarna runt om i Kronobergs län och det finns planer på att avverka skog för att minska spridningen.

Parasiten har förmågan att ställa till med stor skada i skogen och nu läggs statliga resurser på att bekämpa den. Hela 2,2 miljoner kronor från det nationella skogsprogrammet ska användas för att skydda de drabbade skogarna i Sverige.

Annons

– Rapporterna från Skogsstyrelsen om granbarkborrens utbredning och skadeverkan är mycket oroande. Detta är en kris som ser ut att fortgå under många år med stora ekonomiska förluster för en av Sveriges viktigaste basnäringar. Det är från regeringens håll prioriterat att säkerställa att Skogsstyrelsen och branschen har de förutsättningar som krävs för att bekämpa granbarkborren, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Här saknas innehåll

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons