Annons

Stor ökning av Adhd-utredningar

Publicerad 16 maj 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Antalet utredningar för adhd har nästan fördubblats i Kronoberg. Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, får varje månad in 35 till 40 remisser och det är fler än vad BUP har möjlighet att ta hand om.

– Vi har ju inte möjlighet att utreda så många, i bästa fall utreder vi 20 nya barn i månaden. Men det här betyder ju att väntetiden ökar givetvis, säger Ann Lund, verksamhetschef på BUP, till P4 Kronoberg.

Annons

Väntetiden är upp till ett år, beroende på hur man bedömer barnets situation. En förklaring till att antalet barn som ska utredas ökar tros vara att skolor har fått bättre kunskaper om diagnoser.

– Nu har vi ju under våren här testat lite olika sätt att utreda och vi ska utvärdera det. Det är ju ett sätt, att ändra lite på metoden att göra utredningar, men att göra det med bibehållen kvalité, säger Ann Lund till P4 Kronoberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons