Annons

Stora förändringar planeras på Campus i Växjö

Växjö • Publicerad 9 juni 2020 • Uppdaterad 11 juni 2020
Campusområdet.
Campusområdet.Foto: Filip Sjöfors

I augusti förra året inleddes ett samarbete mellan Växjö kommun och Linnéuniversitetet om att ta fram en Campusplan. Förra veckan godkände kommunstyrelsens arbetsutskott förslaget till den nya Campusplanen, som pekar ut riktningen för den fortsätta utvecklingen av campus i Växjö.

– Campus är viktigt för att attrahera studenter till Linnéuniversitet i Växjö. För Växjö kommun är det viktigt att campus behåller sin unikitet men samtidigt att studenterna blir en integrerad del av staden. Med campusplanen får vi en tydlig inriktning som gör att vi vid framtida investeringar får ett stadsintegrerat campus, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Bland annat föreslås Teleborgsvägen bli en stadsgata, PG Vejdes väg ska utvecklas till en tydlig campusentré för ökad orienterbarhet och trygghet på campus och biltrafik föreslås tas bort över Universitetsplatsen men busstrafiken kommer att vara kvar. Då ska även nya parkeringar i garage eller parkeringshus byggas.

Det föreslås också att studentbostäder ska byggas längs PG Vejdes väg, vid Tufvan och på sikt längs med Teleborgsvägen när den blir stadsgata. Videum Science Park föreslås utvecklas och bindas ihop än bättre med universitets lokaler och studenterna. Dessutom föreslås utveckling av nya ängsytor där ängar och parker ska vara mötesplatser för studenter.

– Campus är en plats för utbildning, forskning och samverkan där vi ska sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Fysiska miljöer spelar roll för studenternas studieresultat med bostäder, campuskänsla, urbanitet och grönska. En ny plan förtydligar och möjliggör utveckling av campus kvaliteter som mötesplats för studenter, forskare, samhälle och arbetsliv, säger Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet.

Under hösten kommer förslaget att gå ut på samråd med bland annat studenter, fastighetsägare och myndigheter för att samla in deras synpunkter på förslaget.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons