Stora träd i centrala Växjö tas bort

Växjö • Publicerad 1 april 2020
Foto: Växjö kommun

Två stora träd, hästkastanjer, bredvid residenset ska tas bort eftersom träden har rötskador och riskerar att falla omkull. Arbetet utförs under torsdagen.

– Vi har undersökt träden och kan tyvärr konstatera att de inte går att rädda med trädvårdsinsatser i form av beskärning eller kompletterande stagning. Ett både svårt och enkelt beslut. Svårt eftersom det är några av Växjös mest värdefulla träd. Rader av hästkastanjer planterades utmed residenset och Stadshotellet redan på 1800-talet och har under många år gett grönska och blomning intill Stortorget. Ett enkelt beslut med tanke på hur rötskadade träden är och de risker våra trädexperter ser i att de är kvar, säger Göran Svantesson, stadsträdgårdsmästare i Växjö kommun.

Växjö kommun kommer att föra dialog med länsstyrelsen för att diskutera hur träden kan ersättas. Träden är biotopskyddade.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.