Annons

Större ohälsa på Dalbo än genomsnittet i Region Kronoberg

Växjö • Publicerad 8 juli 2021
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Johan Christensen

Under onsdagsförmiddagen skickade Region Kronoberg ut ett pressmeddelande där de meddelade att vårdcentralen Dalbo står inför en omställning av verksamheten.

Uppföljning av verksamheten visar att vissa patientgrupper på vårdcentralen Dalbo har större livsstilsrelaterad ohälsa än genomsnittet i Region Kronoberg.

Annons

– Satsningen på att ställa om på vårdcentralen Dalbo går helt i linje med regionens omställning till nära vård. Vi behöver möta nya förväntningar och behov och därmed också arbeta på nya sätt. Det handlar såklart om att ge en så god vård som möjligt till våra invånare, men också om att skapa en god arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Magnus Frithiof, programchef för nära vård i Region Kronoberg.

Bland annat ska kommunikationen med invånarna i området förbättras och ett mål är att kunna erbjuda enkla kontaktvägar som styrs av invånarens egen förmåga. Det finns också en tydligt kunskapshöjande del i projektet, då kännedomen om det svenska hälso- och sjukvårdssystemet hos vissa patientgrupper är låg.

– Tanken är att konceptet ska kunna appliceras på fler vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden. De erfarenheter, lärdomar och ny kunskap som kommer ur projektet ska vi använda för att förfina konceptet ytterligare, säger Linda Broberg Pantzar, verksamhetschef för vårdcentralen Dalbo.

Vårdcentralen planerar att köra igång arbetet med omställningen på allvar till hösten.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons