Annons

Stort behov av arbetskraft hos Växjöföretagen

IT-företagen i Växjö expanderar i snabb takt och med detta följer en växande efterfrågan på arbetskraft. Behovet är skriande stort.– Hittar man inte den personal man behöver så hämmas utvecklingen, menar Anders Jörnehag, utvecklingschef på Bluegarden.
Publicerad 19 maj 2017
Kreativt och socialt yrke! Problemlösning på IST Products. Foto: David Färdigh
Kreativt och socialt yrke! Problemlösning på IST Products. Foto: David Färdigh

Växjö är en av Sveriges främsta IT-kluster och IT-företagen växer så att det knakar.

– Efterfrågan på hemsidor, e-handelssidor och appar är stort och kunderna vill ha hög kvalité, säger Karl Petter Hjelmer, projektledare på GoBrave.

Annons

Försäljningskurvorna inom IT pekar stadigt uppåt.

– IT-branschen har en årlig tillväxt på 20 procent, berättar Torbjörn Karlsson på IST Products.

IST-koncernen som idag har 300 anställda räknar med att dubblera sin personalstyrka fram till 2020.

– Det är en utmaning att hitta rätt kompetens, även om läget har förbättrats något.

En yrkeskategori som efterfrågas är webbutvecklare/frontend-utvecklare. På IST Products jobbar dessa i team.

– Det är ett väldigt socialt jobb. Oftast gör vi någon form av teamutveckling där vi är minst två stycken som parutvecklar. Att få jobba med att lösa problem är både utmanande och tillfredställande, berättar Wincent Persson, Andreas T Andersson, Simon Reeves och Samuel Magnusson.

IT-företaget Bluegarden konstaterar att man huvudsakligen hittar den personal man behöver, men att det krävs mer sökning än tidigare för att hitta rätt profil.

– Det är tuffare konkurrans om arbetskraften mellan bolagen i regionen nu, säger utvecklingschefen Anders Jörnehag.

Personalen är företagets största tillgång och svårigheter med rekrytering kan hämma tillväxten. Han hoppas därför på att fler väljer att utbilda sig inom IT.

– Ingångslönen för en utvecklare i vår region ligger någonstans på mellan 25 000–30 000 kronor. Sedan finns det många karriärvägar att välja när man väl är i branschen.

Annons

Ellen Hedvall är kandidatansvarig på rekryteringsföretaget Experis IT och bekräftar bilden av att det är svårt att få tag på personal.

– Kompetensbehoven hos våra kunder är betydligt större än antalet kvalificerade kandidater på marknaden. Om vi inte hittar rätt kompetens är risken att kunderna förlägger tjänsterna utomlands.

Ellen liksom IT-företagen i regionen hoppas nu mycket på den yrkeshögskoleutbildning av frontendutvecklare som EC Utbildning drar igång i Växjö i höst. Stefan Gustavsson, näringslivskoordinator på EC Utbildning, berättar att man erbjuder 30 utbildningsplatser.

– Vi håller öppet för ansökningar till och med 15 juni.

David Färdigh

Stefan Gustavsson, näringslivskoordinator på EC Utbildning. Foto: David Färdigh
Stefan Gustavsson, näringslivskoordinator på EC Utbildning. Foto: David Färdigh
Det är svårt att få tag på IT-personal, konstaterar Ellen Hedvall på rekryteringsföretaget Experis IT. Foto: David Färdigh
Det är svårt att få tag på IT-personal, konstaterar Ellen Hedvall på rekryteringsföretaget Experis IT. Foto: David Färdigh
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons