Annons

Stort behov av blod inför påsk – du kan rädda liv

Kronoberg • Publicerad 23 mars 2021
.
.Foto: Patric Söderström

Inför påskhelgen är det många blodlager runt om i landet som är i behov av påfyllning. I svensk sjukvård används i genomsnitt en blodpåse i minuten dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det livsnödvändigt att landets blodcentraler får kontinuerlig påfyllning.

– Sjukvården är i fortsatt behov av blod under coronapandemin. Vi hoppas att så många blodgivare som möjligt besöker oss innan påsk som innebär många röda dagar, säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod kommunikation.

Annons

I Kronobergs län är behovet akut vad gäller blodgruppen B+. Det fanns vid lunchtid på tisdagen två enheter och önskat antal är tolv. I övriga blodgrupper ligger det på okej nivåer.

På flera håll i landet har blodlagren legat på låga nivåer de senaste veckorna, särskilt i Västra Götaland, Stockholm och Uppland. I vissa regioner har antalet blodgivningar minskat med 20 procent under coronapandemin.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons