Annons

Stortorget i Växjö kan prisas

Växjö • Publicerad 22 december 2021
Foto: Smålandsposten

Arkitektupproret har startat en ny tävling. Tidigare har de utsett Sveriges vackraste stad, Sveriges fulaste stad, Sveriges vackraste byggnad och Sveriges fulaste byggnad. Nu utser de Sveriges vackraste torg.

Ett av de 100 nominerade torgen är Stortorget i Växjö.

Annons

"Vid Stortorget återfinns på den norra sidan av torget Residenset, byggt 1843-1844 i empirestil, där landshövdingen i Kronobergs län har sin bostad. Huvudbyggnaden är 54 meter lång och sträcker sig över hela norra sidan av torget. På torgets södra sida finns Stadshotellet invigt 1852 och ombyggt 1900. De övriga torgsidorna domineras av en modernistisk bebyggelse, framförallt den västra torgsidan mot Storgatan som utgör Växjös ledande handelsgata. Mot östra torgsidan kan man skymta Växjö domkyrka. Tidigare gick riksväg 23 och riksväg 25 igenom Stortorget. Storgatan är numera bilfri, men torgets yta uppåts till största del åt bilparkering när det inte är torghandel", står det om torget på Arkitektupprorets hemsida.

Röstningen sker i Facebookgruppen "Arkitekturupproret - Det finns alternativ till fyrkantiga lådor".

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons