Annons

Sträng sekretess är vardag på Växjös hemligaste företag

Teknikkonsultföretaget Combitech är ett av Växjös största men också hemligaste företag. Bland kunderna finns såväl Försvarsmakten som LKAB. Fokus ligger på cybersäkerhet och digitalisering, vilket är mer aktuellt än någonsin med tanke på digitaliseringen och ett mer oroligt omvärldsläge.
– Vi jobbar mycket med vad som KOMMER att hända, berättar platschefen Jonas Stewén.
Växjö • Publicerad 23 september 2018
Foto: Nadia Hagberg

I förra veckan startade Combitech i Växjö ett nytt trainee-program inom cybersäkerhet. Tolv personer kommer genomgå en ettårig utbildning där de får jobba både på Combitechs Växjö-kontor och ute hos företagets kunder. Bakgrunden till den här satsningen är rekryteringsbehovet. Combitech växer och i IT-staden Växjö råder huggsexa om kompetensen.

– Att Växjö har så många IT-företag är i grunden positivt. Det skapar intresse för IT och konkurrens är ju alltid bra. Men det gäller att tänka smart för att lyckas med rekryteringarna.

Annons

Varför ska man som IT-tekniker eller civilingenjör välja just Combitech?

– Gillar man att jobba med spännande framtidsprojekt så är Combitech ett bra val. Vi ligger i framkanten när det gäller tekniklösningar och våra kunder finns över hela världen. Dessutom bidrar våra tjänster och lösningar till ett tryggare samhälle. Just möjligheten att göra samhällsnytta är något som motiverar många yngre människor.

Magazinet träffar Combitechs platschef i Växjö, Jonas Stewén, vid den noggrant övervakade entrén. Att företaget jobbar mycket med Försvarsmakten och utför säkerhetsklassade uppdrag speglas i en rad restriktioner, exempelvis fotoförbud och ID-kontroll. Combitech ägs av försvarskoncernen SAAB, även om man är ett oberoende bolag med egen ledning. Kopplingen till försvarsmakten finns med sedan Telub-tiden. Combitechs föregångare Telub bildades 1963 och är något som de flesta av Växjös äldre invånare är väl förtrogna med.

– Här i entrén har vi det så kallade Telub-trädet. Det visar alla företag som bildats av personer med Telub-koppling. Många av de stora teknik- och IT-företagen i staden är sprungna ur Telub, berättar Jonas.

Telub var en stor arbetsgivare i Växjö och detsamma gäller med dagens Combitech.

– I Växjö är vi 230 anställda och totalt i företaget är vi cirka 1900.

Combitech är starkt profilerade på cybersäkerhet och digitalisering, vilket är områden där efterfrågan växer starkt.

– Vi har dels digitaliseringen som förändrar hela samhället och dels har vi ett oroligare omvärldsläge. Hotbilden har ändrats mycket bara de senaste tre åren. Incidenter som exempelvis den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalskampanjen 2016 har blivit en ögonöppnare för många. Idag finns det en helt annan medvetenhet när det gäller sådant som tillgänglighet av information, behovet av sekretess och hur vi skyddar vår integritet.

Har vi i Sverige varit naiva tidigare?

– Ja, det tror jag de flesta kan vara överens om.

Annons

Finns det inte en risk att det slår över åt det andra hållet, att vi blir paranoida?

– Det viktigaste är att man är medveten om riskerna, sedan får man alltid göra en avvägning. Vissa risker kan vara värda att ta medan andra inte är det.

Jonas betonar att det finns två aspekter på IT-säkerhet, en handlar om intrång i system, den andra handlar om utnyttjande av människors goda vilja.

– Det hjälper inte om du har en låst dörr om du blint litar på människor och släpper in obehöriga. Säkerhetsmedvetenheten hos medarbetare är något som är mycket viktigt för att skydda sin verksamhet.

En av Combitechs tjänster är att testköra IT-system, vilket innebär att man utsätter dem för en attack och ser vad de svaga punkterna finns.

– På så vis kan vi informera kunden om vad de kan göra för att förbättra och höja säkerheten i sina system.

Försvarsmakten är en viktig kund och samarbetspartner, men Combitech har också väldigt många privatföretag som kunder. En av bjässarna är gruvbolaget LKAB i Kiruna.

– Innan sommaren ingick vi partnerskap med LKAB, ABB, Epiroc och AB Volvo om framtidens gruva som ska bli koldioxidfri, digitaliserad och autonom. För att nå dit krävs en helt ny typ av samarbete, nämligen ett digitalt ekosystem där parterna kopplar ihop såväl digitala system som verksamheter.

Just digitaliseringen av samhället innebär genomgripande förändringar och för Combitech innebär det spännande utmaningar.

– Ja, det triggar igång vårt mindset. För oss gäller det att skapa hållbara digitala ekosystem som klarar olika hot och kriser. Vi måste inte bara tänka ut vad som kan hända nu utan också vad som kan KOMMA att hända, det vill säga mängder med framtidsscenarier. Det är verkligen en utmaning, men en stimulerande utmaning!

Annons

Ett exempel som diskuteras mycket nu är självkörande bil- och lastbilar. Hur bygger man upp säkra system kring detta? Och vad kommer hända med lastbilschaufförerna? Blir de överflödiga?

– Här ser vi ett möjligt framtidsscenario där dagens lastbilschaufförer i framtiden kommer att sköta övervakningssystemen för de självkörande lastbilarna.

Mycket av det som sker inom väggarna på Combitech är säkerhetsklassat och därmed belagt med sträng sekretess. Att inte få berätta kan vara frustrerande ibland erkänner Jonas.

– Ja, särskilt när vi har så många fantastiska projekt på gång som nu!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons