Annons

Strejken avblåst – parterna överens

Växjö • Publicerad 26 november 2020

Den 18 november varslade Byggnads om strejk på Byggavtalet från och med den 27 november om inte fack och arbetsgivare skulle kommit överens om ett nytt avtal innan dess. Varslet omfattade i det första steget 87 arbetsplatser och ungefär 1 400 anställda, däribland två arbetsplatser i Växjö.

Men nu har byggbranschen tecknat ett nytt kollektivavtal och det blir ingen strejk under fredagen. Det blir istället utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, ett förbättrat huvudentreprenörsansvar och fler verktyg för att komma åt lönedumpning, uppger Byggnads i ett pressmeddelande.

Annons

– Det här är ett historiskt avtal. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade Byggnads medlemmar vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma. Att ge de regionala skyddsombuden ökad tillträdesrätt kommer inte lösa alla problem i byggbranschen men det ger oss verktygen att göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Även Byggföretagen uppger i ett pressmeddelande att avtalet stärker arbetet för en schysst byggbransch

– Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Bland arbetsplatserna som berördes av varslet var det två i Växjö. Det var Peab ombyggnation av Växjö kommun Ulriksbergskolan och JSB Constructions bygge av Vidingehems 72 nya lägenheter på Uranusvägen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons