Annons

Succéförfattaren träffade läsare

Karin Smirnoffs hyllade debutroman, Jag for ner till bror, har fångat och berört många. I samband med Sveriges Radio P1:s Litteraturvecka i Växjö träffade författaren några av sina läsare på Stadsbiblioteket.
Växjö • Publicerad 20 april 2019
Stadsbiblioteket.
Stadsbiblioteket.Foto: Nils Lindgren

Det hör inte till vanligheten att en debutroman nomineras till Augustpriset, men så skedde med Karin Smirnoffs Jag for ner till bror, en säregen berättelse med ett trollbindande språk. I handlingens centrum finns Jana Kippo som åker ner till sin barndomsby för att träffa sin tvillingbror, som befinner sig i ett mycket dåligt skick.

– Hon hade nog bara tänkt komma på ett kort besök, men så blir hon kvar. Och inleder dessutom en kärleksrelation, vilket i sin tur gör att gamla glömda minnen rullas upp, berättar Karin Smirnoff som besökte i Växjö i samband med Litteraturveckan.

Annons

Med sig till Växjö hade Karin också nyheten att en uppföljare släpps inom kort. I maj kommer nämligen Vi for upp med mor. Dessutom börjar hon snart skriva på den tredje, avslutande delen.

– Det var när jag skrev slutet på den första boken som jag bestämde mig för att det skulle bli en trilogi. För jag upptäckte att det fanns mer att berätta. Dessutom ville jag inte släppa taget om Jana. Hon har blivit som en vän som jag engagerar mig personligt i.

Har du burit på den här berättelsen länge?

– Nej, den kom till mig ganska plötsligt. Men berättelsen bygger på egna och andras erfarenheter. Den är inte tagen i luften.

Några som fångats av Jag for ner till bror är bokcirkeldeltagarna Gunilla Rahm, Bille Nylander och Anki Axelsson.

– En underbar och speciell bok. Det är en mustig och oförutsägbar berättelse med gripande livsöden och med inslag av deckarintrig. Som gjord för sträckläsning.

Hur skulle ni vilja beskriva temat i boken?

– Viljan till försoning och förlåtelse.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons