Annons

Succén får fortsättning i år

Växjö • Publicerad 24 februari 2021
Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio

I början av maj 2020 direktsände Naturmorgon i P1 ”Fågelsångsnatten” . Sändningen lockade 380 000 lyssnare och många har lyssnat på programmet i efterhand och en specialpodd med enbart fågelröster, ”Fyra timmar fågelsång från Småland”.

Nu står det klart att succén kommer tillbaka. Natten mot lördag den 29 maj ska Naturmorgon guida lyssnarna genom åtta timmar direktsänd fågelsång från norr till söder.

Annons

Navet för sändningen är Osaby strax söder om Växjö. Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall lotsar genom natten tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

– Eftersom nätterna hunnit bli ljusare så vågar vi lita ännu mer på fåglarna – att de sjunger med oss hela natten. Vi ser alltså fram emot att kunna prata mindre och lyssna ännu mer. Vilket är precis vad många av oss behöver, tror vi. Inget kan som fågelsång väcka känslan av att allt är som det ska vara, säger Mats Ottosson.

Andra experter kommer att höras under sändningen och P1 har också reportrar ute på fyra platser i Sverige. En vid fjällbjörkskogen i Abisko nationalpark, en vid Handölsmyren mellan fjället Storsnasen och Ånnsjön i Jämtland, en vid Hjälstaviken sydväst om Uppsala och en vid en strandäng på sydöstra Öland.

Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play lördag 29 maj kl. 00.02- 07.55. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Utestudion i Osaby förra året.
Utestudion i Osaby förra året.Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons