Succén med Matsvinnsköket kommer tillbaka
Varje år slängs eller förstörs cirka 1,6 miljarder ton mat i världen, vilket motsvarar en tredjedel av all mat som produceras. I snitt slängs 50 ton mat i sekunden. Även om Sverige blivit något bättre på senare tid så ligger det årliga matsvinnet hos oss enligt Naturvårdsverkets senaste statistik på cirka 1,3 miljoner ton.
– Den mesta av matsvinnet består av mat som inte ens når ut till konsumenterna. Maten sorteras bort längs vägen. En liten möglig tomat innebär att hela storförpackningen slängs, konstaterar Caroline.
Ett sätt att lyfta frågan om matsvinnet och öka medvetenheten är evenemang som Matsvinnsköket. Konceptet blev en stor succé i fjol på MAT och på fredag och lördag återkommer matsvinnsköket till Konserthusparken, där matsvinn blir till välsmakande måltider.
– I fjol serverade vi fyra ton mat. I år siktar vi på sex ton!
Caroline konstaterar att för många blir Matsvinnsköket en aha-upplevelse.
– Man kanske inte tänker på det direkt när man är här och äter, men efteråt börjar man fundera på hur god maten och kopplar ihop det med matsvinnet. Förhoppningsvis väcker vi tankar och ökar medvetenheten hos folk att inte slänga mat i onödan.
Maten som används i köket är donerade av Ica Maxi- och Coop-butiker i och utanför Växjö. Maten tillagas av frivilligm, bland annat från Young Chef Club, ungdomsavdelningen hos SKF, Svenska Kockars Förening, Lernia, privatpersoner samt personal från Växjö kommun och Region Kronoberg. Dessutom gästas Matsvinnsköket av stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Marie Skogström.
– Marie är en fantastiskt kreativ person och en imponerande förebild för oss kvinnliga kockar i Sverige. Och Alexandra har en otrolig drivkraft. Det ska bli roligt att jobba med båda, tycker Caroline.
Marie Skogström deltar i MAT för första gången och är förväntansfull inför sin medverkan.
– Jag kommer vara i Matsvinnsköket mellan 11 och 13 på lördag. Förmodligen kastas jag rätt in i hetluften!
Är det något särskilt moment som du ser fram mot?
– Vi kommer få in en del hela djurkroppar och då tänker jag visa hur man kan använda och tillvarata alla detaljer i matlagningen.
Förutom i Matsvinnsköket kommer Marie också sitta i juryn i tävlingen Årets Ekokock som avgörs på lördagen.