Suicide Zero: Kronobergs kommuner saknar viktiga insatser för att förebygga självmord

Kronoberg • Publicerad 26 mars 2023
.
.Foto: LINNEA RHEBORG

I tio års tid har den ideella organisation Suicide Zero arbetat för att minska självmorden i Sverige. Varje år tar närmare 1 500 människor sina liv, vilket innebär runt fyra personer per dag.

Suicide Zero har genomfört en kommunbarometer som baseras på en enkät som skickats ut till landets alla kommuner. Det handlade om frågor kring suicidpreventiva insatser och om kommunen vidtagit särskilda åtgärder inom området med anledning av ökad osäkerhet i omvärlden och försämrade ekonomiska livsvillkor för många av kommunens medborgare.

Enligt årets undersökning saknar Kronobergs kommuner viktiga insatser för att förebygga självmord.

– År 2021 tog 29 människor i Kronoberg sina liv. Genom närheten till medborgarna har varje kommun stora möjligheter att bidra till att förebygga självmord. Tyvärr visar vår undersökning att kommunerna i länet fortfarande saknar viktiga insatser som kan rädda liv, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.

Fem av Kronobergs åtta kommuner besvarade enkäten. Två av dessa, Uppvidinge och Alvesta, får rött ljus, vilket innebär att förutsättningar och insatser saknas för ett arbete som kan bidra till att minska antalet självmord. De andra tre, Växjö, Ljungby och Tingsryd, får gult ljus vilket innebär att viktiga insatser finns men att arbetet måste utvecklas.

FAkta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177. Hemsida: www.1177.se

Jourhavande präst

Telefonnummer: 112, alla dagar klockan 21–06. Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Jourhavande kompis

Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Chattjour vardagar klockan 18–22, helger klockan 14–18. Jourhavandekompis.se

Jourhavande medmänniska

Telefonnummer: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.

Bris, Barnens rätt i samhället

Telefonnummer: 116 111, alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar klockan 9–12. Chatt: Alla dagar, dygnet runt. http://www.bris.se/?pageID=189

Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd

Telefonnummer: 020-18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Spes.se

Suicide zero

Fakta och råd om självmord. Hemsida: https://www.suicidezero.se/fakta-och-rad

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.