Annons

Sverige: Ett drömland för invandrare

En krönika av Maha Nasser.
Publicerad 5 oktober 2018
Maha Nasser.
Maha Nasser.

Ämnet "Migration i Sverige" är knivigt och ett av de största orosmomenten i det svenska samhället, vilket också märks i media och inom politiken. När vi diskuterar ämnet ställs vi inför viktiga och svåra frågor. Varför väljer invandrare att komma till Sverige och inte till andra europeiska länder? Hur blev Sverige destination nummer ett för invandrare?

Svaret är enkelt. Sverige tar inte hand om människor baserat på vilken nationalitet de har utan baserat på vilket skyddsbehov de har. På så sätt blir landet en fristad för de som behöver säkerhet och stabilitet. Sverige anses vara ett land som respekterar mänskliga rättigheter och invandrares rätt till ett fritt och anständigt liv med hjälp av social välfärd.

Annons

Andra länder i exempelvis Asien, Afrika och Gulfstaterna tillåter inte invandring och migranter får inte ta del av mänskliga rättigheter så som fri utbildning och sjukvård. De beviljas inte medborgarskap, även om de har spenderat hela sina liv i dessa länder. Saudiarabien är ett exempel. De ger inte invånare medborgarskap eller ens permanent bosättning. Invånarna är också skyldiga att förnya sin vistelse även om de stannar i landet för alltid. Medborgarskap beviljas inte ens en person som gifter sig med en saudiarabisk medborgare. Personen kan också behöva vänta i flera år innan denne får tillstånd att gifta sig.

Sverige är högt placerat på listan över humanitära länder som gör sitt bästa för att ta emot flyktingar, lindra deras lidande och ge dem frihet och rätt till ett normalt liv.

Flyktingars dröm om välbefinnande och ett anständigt liv har lett till ett ökat antal asylsökande i Sverige. Invandringspolitiken som antagits av den svenska regeringen har också lett till att det radikala högerpartiet Sverigedemokraterna har blivit större. SD, som är emot invandring, har blivit landets tredje största parti, vilket möjliggör ett stort inflytande i Sveriges nationella och internationella politiska frågor. Enligt politiska analytiker kan SD komma att bli ännu större om de problem som partiet utnyttjar, bland dessa finns invandringsfrågan, inte tas itu med. Sverigedemokraternas tillväxt är ett hot mot demokratin i europeiska länder i allmänhet och i Sverige i synnerhet.

Trots att det finns anhängare till detta radikala högerparti så motsätter sig majoriteten av Sverige den extremism, rasism och det hat som partiet står för. Majoriteten av svenskarna vägrar låta Sverige gå tillbaka till ett samhälle där bara en hudfärg är tillåten och de flesta vill istället låta landet fortsätta vara en demokratisk stat som tar hand om länder i både öst och väst.

Jag tror att vissa svenskar stöder det extrema högerpartiet för att de som bor på landsbygden inte får samma service som tidigare. Ovanpå det finns en rädsla för det som är annorlunda. Invandrare kan upplevas som mystiska och svåra att kommunicera med. De kanske också har svårt att integrera. Ingen förnekar att det finns invandrare som beter sig illa, men de representerar endast sig själva och inte alla som kommer till Sverige. För de som beter sig illa och skapar kaos ska givetvis hanteras med hjälp av strikta lagar.

Å andra sidan, om man ser på migrationen utifrån ett större perspektiv så blir det tydligt att många invandrare bidragit till att bygga det svenska samhället genom att starta nya verksamheter och öka sysselsättningen inom olika sektorer. Det finns många framgångsrika personer som har bidragit till samhällsbygget på ett positivt sätt och jag hoppas att alla invandrare ska följa deras exempel.

Avslutningsvis, vi är här för att bygga och inte riva samhället. Många av oss känner oss mer hemma i Sverige än i våra ursprungsländer. Vi arbetar hårt för att lära oss språket, utveckla våra färdigheter och att vidga våra vyer så att vi aktivt blir en del av samhället. Vi ska göra vårt bästa för att Sverige ska fortsätta vara ett demokratiskt och jämställt land som regleras av lag och ordning.

Läs krönikan på fler språk nedan:

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons