Annons

”Sverige ska jobba sig ut ur krisen”

Debattartikel av finansminister Magdalena Andersson (S), Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition i Växjö kommun samt Henrietta Serrate (S), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg.
Växjö • Publicerad 8 oktober 2020
Magdalena Andersson på plats i Växjö.
Magdalena Andersson på plats i Växjö.Foto: Jan Bärtås

Jobben är grunden för all politik vi socialdemokrater vill bedriva, vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller snabbare klimatomställning. Nu ska vi genomföra en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi för att jobba Sverige ur krisen.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt. I Sverige och våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd. Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något bättre.

Annons

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb. Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.

Vi investerar i en kraftfull grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror samtidigt som vi skjuter till medel för att energieffektivisera och rusta upp flerbostadshus.

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För Region Kronoberg innebär den socialdemokratiskt ledda regeringens tillskott över 200 nya miljoner för att stärka vården i länet. Pengar som är välbehövda bland annat för att kunna möta den vårdskuld som uppstått till följd av många inställda uppskjutna vårdbesök. Dessutom görs särskilda satsningar på att stärka förlossningsvården.

Alla ska kunna se fram emot en trygg ålderdom. Växjö kommun får 34 miljoner för fler kunniga medarbetare och bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen. För att fler ska utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde utökas äldreomsorgslyftet. I Växjö kommun får mer än 17 000 pensionärer mer pengar i plånboken med höjda pensioner och sänkt skatt.

Under de goda åren har vi sparat i ladorna och rustat Sverige. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Magdalena Andersson (S), finansminister

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition Växjö kommun

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons