unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Swedavia: Inte lönsamt att driva Bromma flygplats

.
.
Foto: MAXIM THORÉ

Flygmarknaden har påverkats drastiskt under coronapandemin. Därför bad Swedavias ägare bolaget, som driver tio flygplatsen i Sverige, att göra en konsekvensanalys av affärsmässiga förutsättningarna kring en eventuell förtida avveckling av Bromma Stockholm Airport. I veckan överlämnade Swedavia de sammanfattande slutsatserna.

– Swedavias bedömning är att det, givet den nya marknadssituationen, inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare och att en konsolidering av flygtrafiken i Stockholmsregionen till Stockholm Arlanda Airport är möjlig. Det är dock en grundläggande förutsättning att Arlanda får långsiktiga förutsättningar för att utvecklas i takt med samhällets behov. Jag vill samtidigt understryka att Swedavia har utgått från bolagets affärsmässiga förutsättningar och att ett politiskt beslut om att stänga Bromma i förtid bör fattas med ett bredare samhällsperspektiv i beaktande, säger Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia.

Enligt Swedavia kommer Bromma sannolikt att ha ett kapacitetsöverskott på grund av låga trafikvolymer under lång tid framöver.

"För svensk flygtillgänglighet kan en konsolidering av Stockholms flygkapacitet till Arlanda medföra att vissa orter i Sverige får försämrade flygförbindelser till Stockholm. Samtidigt får vissa orter en bättre nationell och internationell tillgänglighet genom att samla inrikestrafik och utrikestrafik på en flygplats” skriver Swedavia i ett pressmeddelande.

Växjö Småland Airport har fram till coronapandemins utbrott haft inrikesflyg till Bromma flygplats. Vad som händer framöver är oklart.