Annons

#swedengate – samlar bilden av den snåla svensken

#Swedengate har gett omvärlden en dålig bild av Sverige och kulturen blir attackerad på grund av en konversation som trendar på sociala medier. Är svenskarna snåla och oförskämda eller är det bara ett missförstånd?
– Jag tror definitivt det kan vara en kulturell grej och att det därför blir en så stor kulturkrock kring #Swedengate, säger 17-åriga Elif Feyzoula.
Växjö • Publicerad 6 juni 2022 • Uppdaterad 7 juni 2022
bild 1/3
Svensken framstår som ganska tragisk. (skärmdump från Twitter)
Den perfekta Ikea-familjen har fått sig en törn. (skärmdump från Twitter)
I marknadsföring har #swedengate fått sin självklara plats. Här hos Lidl.
Svensken framstår som ganska tragisk. (skärmdump från Twitter)
Den perfekta Ikea-familjen har fått sig en törn. (skärmdump från Twitter)

Efter en vecka full av tusentals upprörda svenskar och tweets från kändisar som Zara Larsson har #Swedengate trendat överallt på sociala medier. Hashtaggen började trenda på sociala medier efter en konversation på forumet "Reddit". I diskussionen chockades många runtom i världen efter att man fick reda på att svenska familjer inte bjuder sina barns kompisar på mat. Man låter istället vännerna stanna på barnens rum medan familjen har en familjemiddag.

Här saknas innehåll

Skärmdump från forumet på ”Reddit”
Skärmdump från forumet på ”Reddit”

Och visst har det hänt att man har blivit tillsagd att vänta på rummet i 20 minuter och pausa lekandet med kompisen. Och visst är det konstigt att kompisens föräldrar låter någon gå hungrig efter en hel dags lek.

Annons

Och det är Sveriges dåliga gästfrihet som fått hashtaggen att trenda. Något som många andra kulturer är noga med att betona att så skulle de aldrig göra. Att bjuda in och välkomna är bland det viktigaste i många kulturer. Men inte i Sverige enligt sverigekritiska.

”Jag tycker inte man ska smutskasta någon för att de inte bjuder på mat. Det kan ju finnas tiotal olika anledningar till varför man ber sin kompis stanna kvar på rummet.”
Elif Feyzoula

Elif Feyzoula är 17 år och uppvuxen i Sverige. Hennes föräldrar har turkisk bakgrund men är uppvuxna i Bulgarien. Därför har hon fötter i båda världarna och har stött på en rad olika kulturkrockar under hennes uppväxt

Tror du detta är en kulturell grej?

– Om nån kommer hem till mig är det klart att jag bjuder på något. Oavsett om de har bjudit mig på mat tidigare. Om jag äter ska mina vänner också äta. Sen kan det absolut handla om en ekonomisk fråga och det beror ju på, på situationer. Men jag tror definitivt det kan vara en kulturell grej och att det därför blir en så stor kulturkrock kring #Swedengate, säger Elif Feyzoula.

Svenskarna vill betona att det kan finnas många olika anledningar till varför kompisarna tillbeds att stanna på rummet. Att man kanske bara lagat mat till familjen och inte planerat att ha en gäst. Eller att man inte har råd. Men trots detta så viker sig inte omvärlden och har fortsatt att kommentera under hashtaggen.

Varför tror du folk reagerar över det?

– Det är ju en liten konstig grej ja. Vi som lever i Sverige kanske är lite vana i detta så vi reagerar inte över det. Med tanke på att allt finns på sociala medier, tror jag också att det kan ha blivit lite överdrivet. Att man tar upp #Swedengate kan ju både vara bra och dåligt. Jag tycker inte man ska smutskasta någon för att de inte bjuder på mat. Det kan ju finnas tiotal olika anledningar till varför man ber sin kompis stanna kvar på rummet, svarar Elif.

Vilka länder i Europa som erbjuder mat till sina gäster.
Vilka länder i Europa som erbjuder mat till sina gäster.

Från att från början nästan endast handla om att svensken inte bjuder barnens kompisar på mat så har hashtaggen vuxit till att handla om att slå sönder myten på det perfekta Sverige. Under hashtaggen finns även diskussioner om rasismen i Sverige, hur svenskarna behandlat samerna och att svensken inte hälsar på okända. Enligt varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon så är det främst inte andra som sprider detta, utan svenskarna själva.

Vad konsekvensen av #Swedengate blir får framtiden avgöra. Kanske är det något som går över om någon vecka och världspressen hittar annat att fokusera på. Eller så får svenskarna helt enkelt lära om på nytt och våga hälsa i hissen, inte vara så rädda för det som är annorlunda och ställa fram en extra tallrik på matbordet.

Mimosa LuSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons