Annons

Systembolaget och dess skrala utbud av kvalitetsviner

Publicerad 12 juli 2016
Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten
Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten

Som de dryckes- och matintresserade människor vi är önskar vi sätta ljus på utbudet av vin i Systembolagets butiker i Växjö. Vi upplever och anser att utbudet av vin i dessa butiker är fokuserat på billigt och ensidigt, numera ofta översötat och alkoholstarkt. I vissa ögon och annorlunda uttryckt; mycket rus för pengen.

I Systembolagets information/reklam får vi veta att deras avsikt inte är att sälja mycket och billigt utan uppdraget är att begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker. Detta för att främja folkhälsan och minimera de skador alkohol kan generera. All respekt för detta uppdrag.

Annons

Döm då om vår förvåning när vi träder in i Systembolagets butiker i vår stad. Vi anser att sortimentet i stort är inriktat på lågprisviner i ovan nämnd stil, både box och flaska, samt därmed av diskutabel kvalité. Följden blir ett alltför ensidigt utbud när det gäller urval av länder, regioner, druvor och producenter. En jämförelse i maj månad med Kalmar gav att deras största Systembolag hade nära på dubbelt så många viner i prisklass 140-190 kronor/flaska. I prisklassen över 275 kronor hade Kalmar 15 viner medan Växjö hade blott 5 stycken och då var 4 av dessa Amarone! Till detta ska läggas att antalet invånare i Växjö är nästan det dubbla mot Kalmar.

Kort sagt; vi anser att utbudet av bredd och kvalitetsvin på Systembolaget i Växjö är enkelriktat och ett hån mot oss som är vinintresserade! Det är som om Coop och ICA enbart skulle erbjuda oss olika billiga varianter av dansk flintastek.

Vi anser att lösningen är ett Systembolag i Växjö som satsar på ökad mångfald i typer av vin, regioner, producenter och inte minst kvalitet, vilket vi anser är mer i linje med Systembolagets ursprungliga uppdrag. Det räcker inte med att hänvisa till beställningssortimentet. Detta når oftast bara de, som likt vi, har ett djupare intresse av mat och dryck. Övriga invånare är hänvisade till det skrala sortiment butikerna i Växjö saluför i sitt egna sortiment. Vi vill dels ha en större bredd vad gäller viner i prislägen upp till 120 kr, dels kunna inhandla kvalitetsviner utan att planera en till två veckor i förväg. För att motivera monopolet; sätt mångfalden, kvaliteten och kunddialogen i främsta rummet så lovar vi att fortsätt besöka Systembolaget.

Vinsällskapet H.K.B.O.

Tomas Arvidsson, Stefan Bivall, Peter Bjur, Fredrik Björkman, Anders Branje, Jan Cserpes, Mats Fjordestam, Mathias Gaunitz, Mats Hultemark, Ola Nicklasson, Nicklas Ohlander, Patric Steen och David Stigson.

Fotnot: Föreningen Munskänkarna i Växjö har tidigare kritiserat sortimentet på Systembolagen. Läs mer om det här.

DEBATT

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons