Tareq Taylors lammstek med rotfrukter
Recept från Tareq Taylors kokbok "Mat på en plåt". För fyra personer.
1. Värm ugnen till 160 grader, varmluft.
2. Skär skåror i steken med cirka 1 centimeters mellanrum. Gnid sedan in köttet runtom med salt och ta också några varv med pepparkvarnen.
3. Dela purjon på längden och skölj den. Skala moroten. Ansa fänkålen. Skär purjo, morot och fänkål i skivor och lägg ut i en smord långpanna. Lägg lammsteken uppe på grönsakerna. Dela vitlöken på mitten över klyftorna och lägg halvorna på plåten. Ställ in i ugnen och stek i cirka 1 timme.
4. Tvätta potatis och jordärtskockor under tiden och dela dem i halvor. Blanda med olivolja och flingsalt i en bunke. Ta ut långpannan efter 1 timme och lägg potatis och jordärtskockor med snittytan upp runt lammsteken. Häll i vattnet och sätt in i ugnen igen. Stek i ungefär 40 minuter till.
5. Kontrollera så att köttet har en innertemperatur på minst 52 grader. Ta ut och låt det vila i 40 minuter, då går innertemperaturen upp lite.
6. Vid servering, värm steken snabbt i ugnen på hög värme. Skär den sedan i skivor. Ta vara på skyn och blanda den med citronsaft och olivolja. Häll skyn över köttet och servera direkt tillsammans med rotfrukterna och gärna en potatisgratäng.