Annons

Teknikums robotlag åker på USA-resa

I början av mars deltar 3000 ungdomslag i den amerikanska robottävlingen FIRST Robotics Competition. Sveriges representanter blir laget Viking Robotics, som består av 22 elever på Teknikums Teknikprogram.
– Årets tema är rymden. Så vi har konstruerat en robot som transporterar bollar och luckor till en raket, berättar Erik Lagergren, Viktor Loby och Ebba Jönsson.
Växjö • Publicerad 24 februari 2019
Foto: David Färdigh

Eleverna har något skämtsamt gett sin egentillverkade robot smeknamnet Giljotinen på grund av dess utseende. Denna vecka transporteras roboten från Växjö till Duluth i USA, där en av deltävlingarna i jätteevenemanget FIRST Robotics Competition kommer äga rum vecka tio.

– Sex stycken av våra elever kommer delta direkt på plats och möter en mängd olika lag i 2,5-minuters matcher under torsdagen och fredagen med slutspel på lördagen, berättar läraren Johan Karlström.

Annons

Det är andra året i rad som Teknikum som en enda svenska skola ställer upp i tävlingen.

– Det började med att vi blev inbjudna av Växjös vänort Duluth. Att vi har möjlighet att åka över till USA och delta är tack vare sponsring av teknikföretag här i Växjö.

Laget Viking Robotics består av totalt 22 elever på Teknikums Teknikprogram, som skapat roboten tillsammans med design, tillverkning och programmering. Det handlar således om ett riktigt teamwork. Magazinet träffar eleverna Frans Ottosson, William Johansson, Erik Lagergren, Viktor Loby, Ebba Jönsson, Daniel Odelgård och Ebba Bergström. De visar hur roboten finessrikt förflyttar bollar och luckor till en raket.

– Under tävlingen kommer vi stå bakom en vägg och styra robotens rörelser.

Eftersom det i sommar är 50 år sedan den första månlandningen är huvudtemat rymden. Utifrån det har eleverna fått fria tygla att konstruera sin robot helt efter egen fantasi. Och efter mycket arbete så står nu roboten redo att tävla.

– Nu ska det bli roligt att få visa upp den.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons