Annons

Tenje: Gängkriminaliteten måste stoppas - vår tids inhemska terrorister

Debattartikel av Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö och andra vice partiordförande i Moderaterna.
Växjö • Publicerad 25 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje.
Anna Tenje.Foto: Anna Nordström

Växjö kommun satte i helgen in trygghetsskapande åtgärder efter den händelse i Växjö då en man knivhöggs vid Hjalmar Petris väg. Kommunen har därefter hållit i och förstärkt dessa åtgärder. Det handlar bland annat om att kommunens fältgrupp och vuxenvandrare rör sig extra i området.

Vi har satt in extra personal för att skapa lugn och trygghet. Skolorna i närheten har också fått i uppdrag att vara extra uppmärksamma på oro och ryktesspridning. Vi tar den oro som finns på största allvar.

Annons

Risken för att tredje person drabbas bedöms som väldigt låg, men Växjö kommun har trots det satt in så kallad dubbelbemanning för den personal inom omsorgen, tekniska och arbete och välfärd med flera som vistas i området kring Araby kvällar och helger. Dels som en trygghetsåtgärd för kommunens personal, dels för ökad närvaro i området.

Växjö kommun har sedan tidigare flera insatser igång i centrala Växjö och Araby. Det handlar om samverkan med fastighetsbolagen, trygghetsvandringar i sina bostadsområden. Förutom fältassistenternas arbete jobbar även kommunen med de så kallade mobila teamen, där kommunen tillsammans med andra berörda myndigheter och aktörer ska skapa en tryggare tillvaro med fokus på ungdomarna.

Jag och mina kollegor tar en uppkomna situationen på stort allvar och följer varje steg i utvecklingen. Vi har ett nära och bra samarbete med polisen och stödjer varandra i vårt arbete.

Jag måste dock ställa mig frågan hur länge denna utveckling ska få pågå i Sverige? I Växjö är situationen inte lika allvarlig som i andra städer men det är illa nog och jag ser med stor oro på den generella utvecklingen i landet. Stefan Löfven leder inte arbetet mot de kriminella gängen. Han sitter bara ordförande i en diskussionsklubb med 73 punkter på dagordningen.

Läget är allvarligt för det här är inte några vanliga småskurkar. De har dödat barn, de hotar och sätter skräck i hela bostadsområden. Gängen är som Sveriges inhemska terrorister. Därför måste de mötas med den fulla kraften i vår demokrati.

Sverige måste byta kurs om vi ska ha möjlighet att bryta denna fruktansvärda och destruktiva utveckling på riktigt. Vi kommer givetvis göra allt som står i vår makt att göra på det lokala planet men det är nationella förändringar som krävs. Moderaterna kommer därför söka stöd hos det svenska folket – och i Sveriges riksdag – för en ny och tuffare kriminalpolitik. Vi samarbetar gärna om den saken med alla partier som på allvar vill bekämpa den grova kriminaliteten.

Då krävs helt nya verktyg för att stärka polisen i kampen mot gängen. Mönsterbrytande verktyg, inte bara justeringar i marginalen. Vi föreslår att Sverige gör som i Danmark.

  • Dubbla straff för gängkriminella.
  • Större möjlighet till avlyssning.
  • Större möjlighet till visitation.
  • Tillåt anonyma vittnen.

Allt detta har Moderaterna också föreslagit – och allt detta har regeringen sagt nej till. Jag hoppas att fler med Moderaterna ser behovet av förändring och behovet av en ny tuffare kriminalpolitik mot en ny tuffare kriminalitet.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö och andra vice partiordförande i Moderaterna.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons