Annons

Tenje: Så ska vi övervinna problemen med otrygghet i Växjö

Replik från Anna Tenje (M) på John Curovacs insändare ”Nu ska ”problemet” ­tillbaka till de ansvariga”.
Växjö • Publicerad 30 september 2019
.
.Foto: Anna Nordström

Jag förstår verkligen den frustration vissa handlare i stan och nu senast John Curovac känner över ungdomsgängen som bildats och över ungdomskriminaliteten breder ut sig. De stör, skrämmer och ökar otryggheten.

Jag lovar att jag ska göra allt som står i min makt tillsammans med polis och kommunala fältarbetare för att bryta deras vanor. Det är inte okej att de ”annekterar” vissa områden i centrum och skapar oro.

Annons

Jag som moderat önskar att polisen vore fler och kunde göra mer, hade större befogenheter och att vi hade större möjlighet att sätta in kommunala ordningsvakter.

Det är därför som vi i M avsätter 1 miljard kronor nationellt för att polisen ska kunna anlita uppemot 2 000 nya statliga ordningsvakter. På så sätt stärks tryggheten här och nu – fram till dess att polisen nått sina fulla kapacitet.

Moderaterna är fast övertygade om att det är polisen som ska ha huvudansvaret för den inre tryggheten i Sverige. Det handlar om att upprätthålla lag och ordning, samt förebygga och utreda brott. Därför är vi angelägna om att antalet poliser ska öka. Samhället kan dock inte fortsätta blunda för de akuta trygghetsproblem som dagens polisbrist för med sig. Det tar jag på mig!

Fram till dess polisen nått sin fulla kapacitet bör ordningsvakter användas för att bidra mer än i dag till polisens arbete. Redan i nuläget avlastas polisen av ordningsvakter som hjälper till att upprätthålla allmän ordning på utvalda platser. Polismyndigheten identifierar själv att ordningsvakter kan användas i större utsträckning för att komplettera polisens trygghetsskapande arbete.

Därför föreslår Moderaterna en satsning på en miljard kronor för att Polismyndigheten ska kunna anlita mellan 1 800 och 2 000 ordningsvakter. Det möjliggör för Polismyndigheten att – omedelbart och fram till dess polisen är fullt återuppbyggd – börja använda sig av ordningsvakter för vissa uppgifter som poliser i nuläget utför.

Ordningsvakterna kan användas av polisen som en brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärd på platser där polisiär eller samhällelig närvaro behövs, exempelvis på lokala torg och i bostadsområden. Det kan även handla om att frigöra polisiära resurser genom att ordningsvakterna utför tidskrävande sysslor såsom omhändertagande av berusade personer och transporter.

Tyvärr är det inte M som regerar i Sverige och fler ordningsvakter löser givetvis inte alla problem som handlarna upplever i Växjö city men det tillsammans med ett aktivt förebyggande arbete i skolan, av fältarbetarna och med föräldrarna kan vi komma långt.

Jag är inte främmande för att sätta upp fler kameror på aktuella platser eller jobba mer med att punktmarkera personer och platser. Jag är inte heller främmande för att redan nu jobba med kommunala ordningsvakter i avvaktan på en M-ledd regering på nationellt plan.

Jag är angelägen om att lösa problematiken och kommer därför inom kort att bjuda in lokala handlare, fastighetsägare, fastighetsskötare, polis, ordningsvakter kommunens fältarbetare och säkerhetspersonal för ett öppet samtal om hur vi skapar ökad trygghet i centrum tillsammans och knäcker de kriminella ungdomsgängen.

Anna Tenje, Kommunstyrelsens ordförande i Växjö

VILL DU SKRIVA DEBATT PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons