Annons

Textilinsamlingen har ökat med 120 procent

Växjö • Publicerad 14 februari 2021
Foto: Pressbild

SSAM, det regionala avfallsbolag som ägs av Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Växjö och Älmhults kommuner, samlar i samarbete med Human Bridge in textil på Norremarks kretsloppspark. Under 2020 ökade textilinsamlingen med 120 procent jämfört med föregående år. Textilen går antingen till bistånd, secondhandförsäljning eller textilfiberåtervinning.

Totalt samlades det in 109 351 kilo textil på Norremarks kretsloppspark förra året. Insamlingen sker i dagsläget både i Återbruket och på återvinningsrampen.

Annons

– Trots ökningen i insamlingsmängder ser vi fortfarande stora mängder återvinningsbar textil i containern för rest efter sortering, så det finns ytterligare förbättringspotential. Det pågår också diskussioner med Human Bridge om hur vi kan skala upp insamlingen under det kommande året, berättar Tomas Ferm, enhetschef ÅVC.

Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper textilindustrin ut mer växthusgaser än flyg- och fartygssektorn.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons